Jump to content

susjed ne želi potpisati da imam terasu kod svog kafića


leopard

Preporučene objave

Molim za savjet,

 

Osoba se nalazi u iznajmljenom kafiću u zgradi i nemože dobiti suglasnost za postavljanje terase ispred kafića jer jedan od stanara ne želi potpisati (prošle godine je potpisao i terasa je bila postavljena). Inaće taj jedan stanar stvara probleme i stalno bespotrebno zove policiju i inspekciju u kafić! S druge strane zgrade nalazi se drugi kafić u vlasništvu druge osobe i on je dobio dozvolu stanara za postavljanje terase.

 

Koji su pravni savjeti za dalje jer bez terase u ljetno vrijeme promet a time i zarada kafića je jako mala a vlasnica od navedene djelatnosti izdržava obitelj.

 

Dali se može žaliti za neravnopravnost kao ustavnu kategoriju, na osobnu, poslovnu rasnu i neznam već koju nerapravnost jer je očito dovedena u neravnopravan položaj?

 

Dali da tuži zgradu jer daje prednost kolegi iz drugog kafića? (Inaće vlasnici oba kafića su u jako dobrim odnosima i sigutrno ne postoji konkurencija između njih).

 

Kome uputiti pomoć?

 

Zahvaljujem;

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, moram priznati da me malo ovo zbunjuje.

 

Vjerojatno je terasa javna površina i u vlasništvu je grada-općine, koji sklapa s vlasnicima ugovore o korištenju "terasa" i naplaćuje.

Tko traži od vas suglasnosti? Na temelju čega se temelji taj zahtjev.

 

Postoje općinske-gradske odluke o mjestima na kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost,

Postoje općinske-gradske odluke o radnom vremenu kojega se morate pridržavati,

Postoji zakon o buki i vaša (vlasnikova) obveza pridržavati se iste...

 

Pokušavam zamisliti grad u kojem živim kad bi svaki vlasnik trebao suglasnost svih stanara - ne bi, vjerujem bilo niti jednog kafića. :) S druge strane fer je od vlasnika kafića da se ponaša u skladu s bioritmom ljudi koji žive u njegovoj blizini i da shvati da i oni imaju svoja prava na vrijeme za mir i odmor i to im nitko ne smije uzurpirati - to se, na žalost često zaboravlja, a onda se događaju ovakvi kratki spojevi jer se netko zainati.

 

Najbolje bi bilo razgovarati s tim čovjekom na miran i prijateljski način i pokušati postići kompromis ukoliko vam suglasnost doista treba.

Nakon dogovora, naravno, bitno je i pridržavati se dogovora, da se slijedeće godine ne ponovi situacija, kada se više neće moći ni s kim postizati kompromis.

 

Ovo sa žalbom - hm, mislim da ne bi prošlo. Ukoliko je suglasnost potrebna, jedino može privatna tužba (ovo govorim s naglašavanjem mogućnosti da griješim jer nisam pravnik!!!) protiv stanara za vjerojatno nešto u svezi izgubljene zarade i tome slično.

 

Nadam se da će vam se još tko javiti osim mene da možete usporediti mišljenja. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

leopard je napisao:

Najam se plaća vlasniku prostora (privatna osoba) u kojem se nalazi sada kafić i prije je tu bio kafić.

 

U čijem je vlasništvu Čestica, prostor na kome bi trebala biti terasa? Može biti dio čestice na kojoj je zgrada, ili javno dobro u vlasništvu lokalne uprave. Utvrditi tu činjenicu uvidom u katastar i zemljišnu knjigu.

U prvom slučaju, radi se o poslovima redovite uprave, i dovoljna je suglasnost 51% suvlasnika zgrade (uz odgovarajuće dozvole) . U drugom slučaju nadležna je lokalna uprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

leopard je napisao:

Da li imam pravo ako idem na tužbu prema stanarima jer mi ograničavaju moje pravo na rad, stavljaju u neravnomjeran položaj ili neznam već šta...nije pravedno!!!!!!!!!!

 

Nije pravedno?

Da, takav je život.

 

Tužili bi (su)vlasnike? Za što?

To je otprilike kao da me lijevi susjed tuži jer mu ne dam da parkira u mom dvorištu, ako to isto povremeno dozvolim desnom susjedu!?

Ako sam vlasnik, ne moram objašnjavati zašto sam tako odlučio.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija