Jump to content

Omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe


salvador22

Preporučene objave

Pozdrav, trebam savjet. U noći sa subote na nedjelju, vračala sam se s prijateljem kući i srela poznanicu, koja je prije godinu dana završila akademiju i sada radi u policiji, ali je bila u civilu, sa još jednim policajcem koji je bio u odori. Pozdravile smo se i ostali smo kratko stajati pored nje, na što je ona rekla da se moramo udaljiti, nismo ju poslušali, ostali smo tamo, nakon čega je ona postala drska, a ja sam uzvratila (bila sam pijana), vrijeđajući ju i omalovažavajući, nakon toga je ona zatražila moju osobnu iskaznicu koju sam odbila dati jer je bila u civilu, ona na moj zahtjev tada nije pokazala službenu iskaznicu. Nakon toga je došao njen kolega, inspektor, koji je pokazao značku i legitimirao me, nakon čega me priveo. Odležala sam na triježnjenju 10-ak sati, napirila sam 1, 97. Dobila sam remečenje javnog reda i mira, omalovažvanje službene osobe. Nikad dosad nisam imala nikakav prekršaj niti sam na bilo koji način bila u sukobu sa zakonom. Kakvu kaznu mi sudac može odrediti, dali smatrate da mi je potreban odvjetnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Stvar je u tome da ja nju nisam vrijeđala jer je službena osoba, nego zato što se znamo jako dugo, često sam i ja trpila neugodnosti zbog nje, pa me jednostavno svojom bahatošću isprovocirala. No, razumijem što želite reći, svjesna sam i da sam kriva i naravno da mi je žao. Ima li kakve veze to što ona nije bila u uniformi? I što je odbila pokazati službenu ispravu prije nego me legitimira?

S obzirom da je ovo prvi puta da se nešto ovakvo dogodilo, postoji li mogućnost da prođem samo sa sudskim ukorom, upozorenjem ili dobrotvornim radom? Studentica sam bez primanja, a oba roditelja su nezaposleni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opis prekršajnog djela govori da je zabranjeno vrijeđati i omalovažavati službene osobe prilikom vršenja službe, u svezi s vršenjem službe ili njihovog zakonitog naređenja.

 

Ako je do vrijeđanja službene osobe došlo zbog nekih privatnih sukoba, neće se raditi o prekršaju.

 

Vi ste očito stali pored nje da je gledate u njezinoj novoj ulozi, dobila je posao u državnoj službi, ima redovna primanja, regrese, pune godišnje odmore, kolektivni ugovor, ali i silne neugodnosti zbog rada u sredini gdje poznaje ljude.

 

Ona jest imala status službene osobe, vi ste znali što radi, za koga radi i nije bilo potrebe da vam se legitimira.

 

Na prekršajnom sudu će ta mlada policajka dati svoj iskaz, ona će biti jedna u nizu od milion policijskih iskaza gdje će sud vrlo lako shvatiti što se dogodilo.

 

Postoji možda 5% prekršajnih sudaca kojima će biti odlučujuće ono što piše u mojoj drugoj rečenici, a za 95% ono iz treće rečenice.

 

Ja vas neću savjetovati kojom vrstom obrane da se branite, sve ovisi o vama kao osobi.

 

Općenito, sud studente kažnjava blago, samo treba biti svjestan svoje krivnje i dokazati status studenta potvrdom iz referade i svoj loš imovinski status potvrdom iz porezne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Bila sam u policijskoj postaji s bratom.On je,naime,po savjetu,prijatelja koji je inače odvjetnik,htio uložiti prigovor na policijski zapisnik.Došli smo,uredno pokucali,gospodin koji je šef smjene uredno je zaprimio prigovor,rekao da malo pričekamo,sve pet.Dok smo čekali kod tog prozorčića,"neka" policajka koja je unutra sjedila(zavaljena u stolicu,gležnja prebačenog preko koljena)počela je svašta dobacivati,zapitkivati brata u vezi prigovora,ismijavati ga,provocirati,(sve u stilu ti "glup",a ja "pametna")(tamo je bilo još policajac,koji su šutjeli i smješkali se).Po mom mišljenju,jedno sramotno ponašanje.Moj brat je običan građanin koji je došao uložiti prigovor,nije se došao svađati,niti da ga netko omalovažava,pa zašto to onda ona čini,tko joj to dopušta(njezina uniforma i ovlasti kojima raspolaže).Bi li moj brat bio kažnjen da joj je uzvratio na isti način(jer ona je policajkaa,a oni su uvijek u pravu,sramota)?Odakle joj pravo da vrijeđa,ponižava,provocira...?Za mene je ona službena osoba na svom radnom mjestu,ne može tako razgovarati s njim,makar i mislila da on nije u pravu,(ovaštena osoba će odlučiti je li on u pravu ili nije),a između ostalog nemože tako ni sjediti jer je na radnom mjestu(a ne u lokalnoj "birtiji").Eto,samo toliko i o "kulturi" naše policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je neka osoba u službi tada treba imati barem službenu iskaznicu i znački .

ako je u civilu i bez značke i službene iskaznice znači da je građanin kao i svako drugi.

po čemu bi građanin mogao/morao znati da je neka osoba "službena osoba" ako nije u odori (u civilu je )i nema službenu iskaznicu i značku.

pisati žalbu uz navedeno obrazloženje.

možda sud bude blaži .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G. suzika,

 

Meni se čini da ste vi jedna kojoj su odbili zahtjev za prijem u MUP, a sad liječite ranu stalnim vrijeđanjem policijskih službenika koji su prošli sigurnosne provjere na kojima ste vi pali.

 

Nije izgledna situacija koju vi opisujete, bliža je istina da je vaš brat imao jednaku razinu eliktrocita u krvi kao i vi sada, a da su s druge strane došli samo odgovori na vaša pitanja koja su vas zabolila pa se osjećate povrijeđeni.

 

Već sam napisao da je poželjan odvjetnik koji poznaje materiju, ne može se podnijeti prigovor ni na kakav policijski zapisnik, stoga zaključujem da taj vaš baš i nema pojma. Da zna o čemu se radi upotrebio bi sasvim druge izraze.

 

O vašoj kulturi će posljednju reći prekršajni sud.

 

Imati će te još problema ukoliko hitno ne shvatite određene odnose u našem društvu. Problemi mogu rezultirati jako lošom prekršajnom evidenciom koja može biti značajna zapreka da jednoga dana dobijete posao u bilo kojoj ozbiljnoj tvrtci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.G.Petpetica,nisu mu odbili zahtjev za MUP-a,rekla sam da ga je gospodin uredno zaprimio,korektan,uljudan,profesionalan,sve pet,a da smo dobacivanje dobili sa druge strane.

2.Moj brat nije imao nikakvu razinu elektocita u krvi,dapače bio je preplašen,a nikoga nije ništa ni pitao,osim gospodina može li staviti prigovor.

3.Odvjetnik je možda i pogriješio,i to se može uredno riješiti,jednostavno reći da se prigovor ne može podnijeti,jer jednostavno tako stvari stoje,funkcioniraju.

4.Nisam nikoga vrijeđala,a pogotovo ne sve policijske službenike,jer smatram da ih ima odličnih,ali ima i izoliranih slučajeva,smatram da je bilo potrebno samo malo uljudnosti...ali,zaboravite...Molim Vas,da me ne napadate i ne vrijeđate...ovo je bilo samo moje iskustvo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Petpetica, ja nisam suzika, nisam se išla žaliti u policiju, svjesna sam da nemam zašto, da sam kriva, žao mi je. Nisam nikada pokušala upasti u MUP, studentica sam prava treće godine i ne bih poželjela raditi u policiji, djevojku koju sam vrijeđala nisam vrijeđala na osnovi toga što je ona policajka, već na prijašnjoj netrpeljivosti između nas dvije i privatnim nesuglasicama iz vremena srednje škole.

A ima li neke veze, činjenica da ja zbilja nisam znala da je ona na dužnosti (ako je bila), jer i prije sam se susretala s policijom vračajući se iz izlazaka, uvijek slušajući naredbe, jer znam da se ne trebam prepirati s njima i pravit se pametna nego produžit ako mi kažu. Kad vidim uniformu, ne bi mi palo na pamet izvesti ovo što se dogodilo. Ne želim se time izvlačiti, da nisam kriva, naravno, jesam, ali pošto inaće nemam problema, ovo mi je bio 5. izlazak u 2011., znači inaće ne konzumiram alkohol, ali voljela bih dobiti što blažu presudu, najviše zbog novčanog stanja, i činjenice da je ovo situacija koja se sad dogodila i više nikad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morati ću se ispičati jer sam pobrkao nadimke "suzika" i "salvador".

 

Svakako, priču G. suzike nisam progutao, ali uopće nije naveden događaj iz početka već se počelo sa pola mise, što je prouzrokovalo osjećaj da se radi o nastavku teme, sa kojom zapravo nema nikakve veze, ako izostavimo one nabrijane elitrocite. U prekršajnom nalogu stoji uputa o prigovoru, policija može ali i ne mora vas učiti kako se on piše.

 

G. salvador, pa vi uopće niste niti dobili nikakvu kaznu, a već se žalite na visinu. Student ste prava, znate redoslijed.

 

Za oboje vrijedi, policija ne smije preći preko narušavanja javnog reda i mira, jer onaj policijski službenik koji propusti izvršiti službenu radnju nakon takvog događaja može disciplinski odgovarati što može imati za posljedicu umanjena novčana primanja čak i u mirovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija