Jump to content

tužba RH radi upisa u vlasništvo


revizor

Preporučene objave

Posjednik sam jedne oranice(imam posjedovni list) koju je uživao moj očuh i ja naslijedio od njega.Dakle predmetnu nekretninu posjedujemo,obrađujemo i gospodarski neprekidno iskorištavamo već oko 40g tj

od 1970.g.

Za to sve imam svjedoke i papire od tada do danas.

Temeljem toga htio bih pokrenuti postupak da mi se prizna pravo vlasništva nad tim zemljištem (oko jednog jutra površine).

Rekli su mi u katasru da za to trebam tužiti RH ,kako bi se taj postupak odvio po Zakonu (kojem ne znam),jer je u gruntovnici vlasnik RH.

Pošto nemam novaca za platiti odvjetnika za sastavljanje tužbe,a ima dosta iskustva u pisanju raznih akata jer sam više od 15.g tajnik raznih udruga i zajednica,molio bih nekoga da mi ukratko napiše može i na privat kako bi ta tužba trebala izgledati,pa ću je sam napisati.

 

Može eventualno i neki link gdje imaju primjeri takvih akata.

 

Unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je Vaš očuh bio korisnik tog zemljišta temeljem rješenja i registriran u katastru kao posjednik tada Vi kao nasljednik temeljem novog Zakona o vlasništvu pretvorbom na temelju Zakona postajete vlasnikom bez utuženja .

Dovoljno je da uzmete rješenje o praviu korištenja , izvod iz katastra ,rješenje o nasljeđivanju i napišete jednostavan dopis kojim tražite od zemljišnoknjižnog odjela da donese rješenje kojim se utvrđuje da ste Vi stekli pravo vlasništva temeljem pretvorbe i nasljeđivanja .

 

Prikupite sve te dokumente i napišite zahtjev.U slučaju da ne možete naći rješenje o pravu korištenja ,tada zatražite u arhivi katastra i u gruntovnicida Vam iz zbirke isprava pronađu to rješenje temeljem kojega je Vaš oćuh postao korisnik i posjednik te čestice .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, mislim da osoba koja je upisana u katastar nije bila upisana u zk čak niti kao korisnik prava korištenja odnosno raspolaganja. Osim toga, ne bi bilo upisano pravo vlasništva u korist RH u tom slučaju.

Možda bi bilo najbolje provjeriti stanje zk, a potom postupiti prema uputi, s tim da uzmete u obzir činjenicu da se prije podnošenja ove tužbe morate obratiti državnom odvjetništvu RH radi postizanja mirnog rješenja spora.

ovo bi bila generalna uputa, naravno da sve ovisi o okolnostima svakog pojedinog slučaja.

U svakom slučaju bi bilo najkorisnije da uzmete pravnog stručnjaka.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

RH je vjerojatno postala vlasnik ex lege temeljem odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 91. (čl. 3. NN 34/91 mislim) a kako ste upisani u katastar kao posjednik, predlažem da osoba koja je upisana u katastar kao posjednik (vi ili vaši roditelji ako su živi, zaboravio sam što piše u postu tko je točno upisan kao posjednik) a ako vaši prednici nisu živi onda vi temeljem rješenja o nasljeđivanju, podnese zahtjev za pokretanje pojedinaćnog ispravnog postupka. Dopušten je samo za one ZK za koje nije proveden postupak obnavljanja,preoblikovanja ili osnivanja ZK jer se tamo provodi ispravni postupak po službenoj dužnosti, dakle provjeriti je li vođen ovaj postupak. Pogledajte na stranicama Pravosudne akademije, čini mi se, postoji jasno i u power point prezentaciji naznaka postupka sa sastavnimelementima prijedloga i pozivom na propise koji to određuju, Zakon o zemljišnim knjigama i zemljišno-knjižni poslovnik,dalje pogledajte upisom u google pojedinačni ispravni postupak pa kada se pojavi oglasna ploča-tabla pravosudje, sudovi u Daruvaru,Pakracu,Gospiću,Stari Grad na Hvaru, imaju bogatoiskustvo u ovim postupcima i možete pronaći dosta rješenja za ove predmete, čak u nekim situacijama se i RH služi ovim postupkom za upis prava vl.,predložite svjedoke,izvadak iz katastra,katastarskog plana, obratite pažnju na dokumentaciju koja se navodi, vi ste predlagatelj a protustranka je RH, jeftiniji i efikasniji postupak svakako pokušajte, nije klasična parnica nego izvanparnični postupak, ali svakako tražite očevid na licu mjesta uz svjedoke i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

Ispričavam se što se ranije nisam javio.

Zemljište je nedavno upisano u vlasništvo RH,Vjerojatno po nekom novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu jer takvih slučajeva sam čuo da ima puno u zadnje vrijeme.

Podnio sam zahtjev Državnom odvjetništvu za mirno rješenje spora ,oni su ga odbacili pod izgovorom da nema dovoljno dokumnentacije na osnovu koje bi oni riješili stvar.

U uputi je stajalo da putem tužbe dalje rješavam stvar.

 

Napisao sam tužbu sam ,u međuvremenu sam dobio nekoliko primjeraka tužbe privatnim kanalima.

Priložio sam kao dokaze: izvadak iz zemljišne knjige(RH vlasnik)

Izvadak iz Posjedovnog lista ja upisan kao vlasnik ,od 2003.otac od 1973.

Rješenje o naslijeđivanju nemam jer on nije bio gruntovni vlasnik.

Uvjerenje od Državne geodetske uprave o tome da je moj prednik upisan u posjedovni list kao vlasnik ,i ja kao št o je gore navedeno dakle sve zajedno u nesmetanom,istinitom i neometanom posjedu .

Naveo sam i dva svjedoka koji sve to mogu potvrditi.

Predao u sud ,oni nisu našli nikakvih primjedbi u tužbi niti su što još tražili(ne znam možda im to i nije posao) i čekam odgovor.

Prethodno sam tužbu i sve materijale odnio u katastar osobi koja je upoznata s slučajem i ona mi je rekla da je to-to kako bi trebalo biti,i da oni očekuju da s eto rješi u moju korist tj da bi to trebalo tako biti.

 

Pretpostavljam da postoji dvije opcije:

1.Da dobijem dopis da mi se tužba odbacuje zbog xy razloga

2.Da mene i svjedoke pozovu na ročište

 

Molim ako može netko komentirati što mogu očekivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija