Jump to content

Porez na prvu nekretninu


melmac

Preporučene objave

Pozdrav svima, ovo mi je prvi post na ovom forumu pa se nadam kako će biti razumljiv!

 

Imam sljedeći problem/nedoumicu.

 

Supruga i ja smo kupili stan (+ parkirno mjesto) kojim rješavamo svoje stambeno pitanje. S obzirom da zadovoljavamo sve uvjete za oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu predali smo u 12. mjesecu 2009. zahtjev za oslobođenje. (Očekujemo jedino plaćanje poreza za parkirno mjesto).

Do danas taj zahtjev nije riješen.

 

U međuvremenu smo odlučili upisati vlasništvo nad nekretninom i htjeli smo to riješiti tako da se oboje upišemo kao vlasnici. U gruntovnici nam je rečeno kako je to moguće napraviti samo tako da jedan bračni drug daruje polovicu nekretnine drugome. Isto smo i napravili.

Nakon toga smo predali papire u poreznu za oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina jer je jedan bračni drug darovao pola nekretnine drugome.

 

Tu sada nastaju problemi. Činovnica u poreznoj tvrdi da ćemo time izgubiti pravo na oslobođenje pri kupnji prve nekretnine.

 

Koliko sam ja uspio shvatiti, u vašem pročišćenom zakonu i NN 22/11 je navedeno kako se darovanje bračnom drugu NE smatra otuđenjem nekretnine i kako ono ne mijenja pravo na oslobođenje od poreza (koje mi još nismo dobili iako je zahtjev predan prije sad već više od godinu i pol).

 

Činjenica je kako je naš zahtjev predan prije novog zakona, no iz "starog" nisam uspio shvatiti smatra li se darovanje bračnom drugu otuđenjem ili ne??

 

Pomaže li činjenica kako je naš zahtjev još u postupku pa da se na njega primjeni novi zakon koji je u upotrebi već oko 4 mjeseca?

 

Koji je inače zakonski rok za rješavanje zahtjeva za oslobođenje od poreza?

 

Na kraju bi htio još samo napomenuti kako je kod nas situacija najčišća moguća, jer niti ja niti supruga nemamo ništa u svom vlasništvu do trenutka kupnje tog stana.

 

Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija