Jump to content

Izlučni vjerovnik u slučaju stečaja?


ikri

Preporučene objave

Tražim pomoč.

Godine 2002 kao slovenski državljanin kupio sam nov stan u Hrvatskoj. Pošto se kako slovenski državljanin tada nisam mogao uknjižiti kao vlasnik, kao vlasnik ostala je uknjižena firma koja je gradila taj stan. Kao zaštitu naparvili smo ugovor o hipoteci za vrednost stana, koja je uknižena na moje ime i je prva u redu (danas vredi pola manije nego je tržna vrednost stana). U međuvremenu firma koja je radila stan došla je u financijske probleme, pa je sada na tom stanu više upisa (ovrhe i privremene mjere)koje mi sprečavaju upis vlasništva. Kako izgleda firma če skoro u stečaj, pa me zanima zali postoji mogučnost da nastupim kao izlučni vjerovnik u slučaju stečaja. Koji uslovi trebaju biti zato izpunjeni. Imam ugovor na osnovi kojeg bi se sada mogao uknjižiti kao vlasnik, svi računi stižu na moje ime i plačeni su, u stanu sam več skoro 10 godina...? Dali to nešto znači ili ne?

 

Puno hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

rekao bih da Vam je najbolje ne činiti ništa, jer iako možete zatražiti uknjižbu prava vlasništva, tada bi ste praktično stali na mjesto dužnika. Sada kada je ovrha već pokrenuta Vi sa hipotekom stojite prvi u redu naplate u slučaju prodaje, isto vrijedi ako se naknadno pokrene stečaj, tada imate položaj razlučnog vjerovnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi biste trebali prije uknjižbe prava vlasništva na Vaše ime u zk ulošku, podnijeti i zahtjev za brisanje dalje upisanih zabilježbi ovrha, s pozivom na čl. trenutno aktualnog Oz.

Alternativno, mogli biste Vašu nekretninu kupiti ( ili dobro povratiti uloženu vrijednost ) na javnoj dražbi. Kao hipotekarni vjerovnik imate određena dodatna prava prema Ovršnom zakonu koja Vam daju poseban položaj u ovršnom postupku.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani puno Vama hvala na odgovorima.

 

Dali to znači, da brisanje dalje upisanih zabilježbi u mom slučaju ne dolazi o obzir?. Firma koja je pokrenula ovrhu i firma koja je gradija stan su u parnici več duže vreme i vjerojatno slijedi stečaj firme. Dali u ovo vrijeme mogu nešto da uradim ili samo da čekam?

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija