Jump to content

nije bilo ostavinske a došla tužba za dosjelost


cobra12

Preporučene objave

Poštovani!

Imam mali problem oko zemlje,naime mama mi je umrla prije 3 god,nisam napravila ostavinsku pošto je imala dugova.Imala je nešto zemlje koju smo ja i brat trebali nasljediti,sad se pojavio neki Ivo Ivić iz Njemačke koji hoće tu zemlju prepisat na sebe putem dosjelošća.Dobila sam poziv za sud ali nisam išla na ročište i sad moram platit sudske troškove,nije mi jasno to što ja nemam papire vlasništva za tu zemlju i šta mu ja ne mogu dati ništa,tu su vlasnici još ujak i dvije sestrićne koje nisu dobile poziv, nisu ih našli.Šta da radim dalje i da li mogu još pokrenuti ostavinsku ako je pokrenem šta je s dugovima??Šta će bit sa zeml

jom i da li moram platit troškove??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio, vi ste pokušali svoje probleme i (zakonske) obaveze riješiti tako što ste ih ignorirali misleći da će nestati sami od sebe pa je ispalo još gore.

 

Prvo, ostavinski postupak niste mogli provesti ili ne provesti po svojoj volji, budući da se ostavinski postupak iza ostavitelja koji je ostavio nekretnine provodi po službenoj dužnosti. To što u vašem slučaju matični ured nije obavio svoju dužnost i dostavio smrtovnicu sudu vjerojatno vam nije pomoglo, nego je, naprotiv, pogoršalo situaciju.

 

Da li je to pomoglo u vezi s dugovanjima, pitanje je. Možda jest ako su dugovi otišli u zastaru. Ako nisu, vjerovnik ima pravo na kamatu pa su još i veći.

 

Nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do visine vrijednosti nasljedstva.

 

Ako su dugovi veći od ostavine, možete se odreći nasljedstva pa nećete morati vraćati dugove.

 

Što se tiče sudskog postupka radi stjecanja dosjelošću, ako ste dobili rješenje da morate platiti sudske troškove, onda je vjerojatno donesena presuda zbog ogluhe pa ste ostali bez tog dijela imovine. Da li je to bilo opravdano ili ne, tj. da li je vaša majka bila stvarni vlasnik ili ne, to znate sami najbolje.

 

Ako je doista donesena presuda zbog ogluhe, a vi ste uredno preuzeli poziv (a što ste mislili da će sudski postupak sam od sebe nestati ako se ne odazovete?), tu teško možete išta učiniti.

 

Malo je čudno da je dostavljen samo jedan poziv i da je sud odlučio bez postojanja dokumenta iz kojega bi se vidjelo tko je nasljednik pokojnice koja je bila upisana u zemljišne knjige, ali mislim da vam to neće pomoći.

 

Međutim, drugi nasljednici koji nisu dobili poziv imaju mogućnost tražiti ponavljanje postupka.

 

Potražite hitno pomoć odvjetnika da spasi što se spasiti da. Možda još nije istekao rok za žalbu na prvostupanjsku presudu. Inače ćete se ovakvim ponašanjem brzo dovesti u još gadniju situaciju jer stvarate nova dugovanja, a imovina vam odlazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad je mama umrla ja sam trebala kod javnog bilježnika pokrenuti ostavinsku SAMA,OSOBNO pošto nisam nije bilo ostavinske a koliko sam se raspitala kod javnih bilježn ostavinska se može pokrenuti uvijek samo ne znam dali ima koji rok za to.I za ovu zemlju nikad nisam dobila papire niti vlasnički list tako da ja nisam vlasnik ničega,sad mi ništa nije jasno! :misli:I još nisam dobila nikakvo rješenje od suda to mi je rekao ujak koji je pričao s odvjetnikom tog Ive Ivića iz Njemačke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o nasljeđivanju RH (a nekako mi se čini da se vaše pitanje ne odnosi na imovinu u Hrvatskoj, možda griješim) ostavinski postupak se pokreće na temelju smrtovnice koju matični ured dostavlja nadležnom sudu, a ne javnom bilježniku. Međutim, ne postoji rok u kojem matični ured to mora učiniti niti kaznene odredbe ako to ne učini. Matičari nisu dužni do detalja istraživati je li umrli imao kakve nekretnine, pa se zbog nedostupnih podataka ili nemara dešava da matični ured ne dostavi smrtovnicu sudu.

 

Ostavinski postupak može pokrenuti i svaki nasljednik prijedlogom nadležnom sudu (a ne javnom bilježniku). Sud dodjeljuje predmet javnom bilježniku kao svojem povjereniku, a bilježnika određuje po određenim pravilima.

 

Za pokretanje ostavinskog postupka ne postoji rok.

 

Iz činjenice da niste dobili vlasničke papire ne proizlazi da niste vlasnik neke nekretnine, jer se nasljednikom postaje u trenutku smrti ostavitelja. Do trenutka upisa u zemljišne knjige takav je nasljednik vanknjižni vlasnik.

 

Budući da se očigledno slabo razumijete u ovu problematiku, da dajete kontradiktorne izjave (prvo ste dobili rješenje da platite sudske troškove a onda niste dobili nikakvo rješenje), hitno, što prije, otiđite kod odvjetnika jer vam - prema onome što ste napisali - prijeti gubitak imovine. Odvjetniku odnesite sve dokumente koje imate - smrtni list, izvatke iz zemljišnih knjiga za nekretnine koje glase na pokojnicu, obavijesti suda i rješenje koje ste dobili (ili niste dobili?) itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam ne jednu osobu koja se kaje što je "onomad" poklonila ili budzašto prodala "bezvrijednu" zemlju. Neke od tih parcela bi im danas riješile životne probleme. Zanimljivo da je nekima (iz Njemačke!) zanimljiva ta zemlja. Zna li on nešto što vi ne znate?

 

Ako nađete dovoljno glupog kupca koji će vam vjerovati na riječ da ste zakonski nasljednik, kupiti zemlju bez mogućnosti da se ikada upiše kao vlasnik i k tome još pod sporom, možete mu prodati.

 

I vjerovnik kojeg ste mislili zavarati nepokretanjem ostavinskog postupka može zahtijevati pokretanje ostavinskog postupka, može vas tužiti nakon što prodate zemlju da vratite dug, jer tom prodajom faktično preuzimate nasljedstvo na sebe ...

 

A kupac se može sjetiti da ste mu zatajili spor, pa tražiti novce natrag ...

 

Možda se riješite briga. Možda si još više zakomplicirate život. Nije moguće predvidjeti, ali prema dosadašnjem toku stvari, ovo drugo mi se čini vjerojatnijim, a čini mi se i da vam se tako više sviđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma vi ste sve krivo shvatili.Ja sam mislila tom Ivi Ivići prodat tu zemlju koja je preostala na mom imenu da spoji sve šta ima a mene ostavi na miru.Hvala što ste odgovarali na moja pitanja eto sve sam danas sredila s njegovim odvjetnikom nema nikakvih sutskih troškova i nema više nikakvih problema.Sve sređeno još jednom hvala na odgovorima :namiguje::palac: :hvala: :zivili:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

a recite mi kako da matični ured zna koja je imovina ostala iza nekog pokojnika i tko su nasljednici ako se nitko ne javi i da te podatke u matični ured.

matični je ured dužan dostaviti smrtovnicu su za pokretanje ostavinske rasprave ako je ona sastavljena i potpisana od neke zainteresirane strane, a u protivnom se ne sastavlja.

barem imam takvo saznanje, a vi provjerite pa me demantirajte

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija