Jump to content

Pitanje u svezi nasljednog prava i bracne stecevine


Makas

Preporučene objave

S prijateljem sam imao raspravu neki dan pa me zanima tko je u pravu.

Naime, kako mi on rece, svejedno ako smo supruga i ja kupili stan svojim novcem (u ugovoru smo naznacili da je stan kupljen novcem od bracne stecevine), ukoliko bi jedno od nas dvoje umrlo, a nismo imali djece, ta bracna stecevina, konkretno nekretnina, usla bi u ostavstinu te bi roditelji umrlog imali pravo na 1/2 stana?

Zanima me je li to uistinu tako te kako bi se moglo osigurati da se to ne dogodi (smatram da nije pravedno da nasom imovinom raspolaze netko drugi, koji nije uopce sudjelovao u kupnji).

Je li dovoljna vlastorucna oporuka?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate djece, sve ostaje u vašoj (nuklearnoj) obitelji. Ako nemate djece, a jedan od bračnih drugova umre prije svojih roditelja, u tom slučaju bračni drug ga nasljeđuje sa 1/2, a roditelji sa 1/2 ostavinske imovine.

 

Ako se želi ovo izbjeći, bilo bi dobro sastaviti vlastoručnu oporuku (rukom pisana u cjelosti i potpisana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ako je vec tako, onda ima smisla, ali ne mogu vjerovati da je zakon tako nakaradno nasaden, mislim, zasto netko tko nije uopce sudjelovao u stvaranju, a nije potomstvo, dobija bilo sto?

Svakako hvala na brzim odgovorima, i tocnim, nadasve, eto izgleda da je prijatelj ipak bio u pravu, a ja ostajem u cudenju kako se moze okoristiti netko tko nema ama bas nikakve veze s nekretninom.

Sto se tice oporuke, koliko je i ona sigurna? Jer postoji nesto sto je kao nuzni dio pa je li to znaci da onda im po nuznom dijelu pripada pola od 1/4 stana, tj. 1/8 ili se taj nuzni dio brise s obzirom da su roditelji drugi nasljedni red?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasoručn oporuka je prilično siguran način rješavanja vašeg problema. Pa vidite da Zakon predviđa i takav način da bi vi izbjegli ono što vam očito ne odgovara.

 

Bitno je : naslov staviti: OPORUKA, rasporediti imovinu tj. jasno naznačiti i opisati imovinu ,odrediti nasljednika, potpisati je i datirati! te dostaviti na čuvanje u sud ili Hrvatski upisnik oporuka koji vodi Hrvatska javnobilježnička komora.

 

Nužni dio mogli bi roditelji tražiti samo pod uvjetom da su nesposobni za privređivanje i nemaju nužnih sredstava za život.

 

U starom zakonu iz 1955. bilo je još gore. Suprug/a je ostavitelja bez djece nasljeđivao/la zajedno s ostaviteljevim roditeljima i njegovim braćama i sestrama...takav rudiment je ipak izbačen ovim zakonom iz 2003.g. :-)

Vjerujte postoji potreba da bude odredba takva kakva jest zbog mogućnosti zlouporabe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija