Jump to content

zahtjev za mirno rješenje spora Županijskog državnog odgvjetništva


negdjenetko

Preporučene objave

Poštovani, molim za pravni savjet

 

 

 

Županijsko državno odvjetništvo dostavilo mi je zahtjev za mirno rješenje spora radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji – darovnog ugovora od 30. prosinca 2010. godine. Naime, moj otac darovao mi je nekretninu, a u momentu darovanja ja i moja obitelj nismo imali saznanja za njegov dug prema poreznoj upravi (obrt) više od 300.000,00 kn. Naime, moj otac je dugogodišnji alkoholičar koji nas je zlostavljao godinama, izbivao od kuće i nismo imali saznanja za njegov dug jer je govorio kako je on isti riješio nagodbom, a obrt i poduzeće nije zatvoreno i vjerojatno ima još dugova. Prije tri mjeseca zvali smo policiju jer nas je zlostavljao kao obitelj, te je bio priveden na pet dana u Remetinec, te od suda dobio zaštitnu mjeru liječenja od alkoholizma na godinu dana. Da li ja i moja obitelj (dijete i suprug) i na koji način možemo izbjeći plaćanje njegovih dugova jer smo na rubu egzistencije (bolesti moje majke koju je godinama zlostavljao). Nedavno sam ja završila u bolnici jer sam se razboljela. Molim Vas hitan odgovor, jer ne možemo prihvatiti zahtjev za mirno rješenje spora jer time prihvaćamo njegov dug (eventualno nagodbu) koju nećemo moći plaćati. Nekretninu smo sagradili moja majka, ja i suprug, a otac je trideset godina radio dugove jer je uvijek bio u alkoholiziranom stanju. Prije 25 godina je napravio pet hipoteka na nekretnini od njegovih roditelja (mojih bake i djeda) jer je ta nekretnina bila na istoj parceli. Moja majka i brat od mojega oca su napravili parcelariju, tako da je moj otac darovnim ugovorom prošle godine nekretninu od svoje majke vratio njoj, a ona istu darovnim ugovorom prenijela na brata od mojega oca. Obzirom da je rješenje Porezne uprave od 19. veljače 2009. godine (koje je moj otac uništio) i mi nismo imali saznanja o istom, da li bi u tom slučaju i njegov brat snosio posljedice (jer je sve bila ista parcela). Nadalje, napominjem da moj otac ima 18 prekršajnih prijava radi vožnje u alkoholiziranom stanju, te krivotvorenja tablica na automobilu, a nikada nije izvršio plaćanje niti jedne kazne, te je neuračunljiva osoba.

 

Molim Vas što da napišem Državnom odvjetništvu (imam još nekoliko dana da mi ne prodje rok).

 

Kako da zaštitim svoju obitelj, sebe i majku.

Zahtjev za mirno rješenje spora naslovljen je 1. na oca i 2. na kćer (kao tužene strane). Majka od oca nije u suvlasničkom dijelu, već je bila parcelacija prošle godine, te su dvije parcele na jednoj je nekretnina od majke, odnosno ona je darovnim ugovorom prenijela na brata od mojega oca, a druga parcela je na mene koju je on darovnim ugovorom prenio na mene (svoju kćer). Sve zajedno je bila ista parcela prilikom stvaranja njegovih dugova. To su dugovi do 2009. godine, i tada je rješenje Porezne uprave pravomoćno.

 

Najljepša hvala od srca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da je puno bolje da dar ne prihvatiš.

ako od oca ne primiš dar i ništa ne nasljediš tada nisi dužna vračati njegove dugove.

majka može tražiti utvrđivanje i podjelu bračne stečevine .

imovina koja ostane ocu može ići za namirenje njegovog duga.

od oca možete tražiti (sudskom nagodbom )priznavanje vlasništva na ime ulaganja u nekretninu ili isplatu uloženoga sa zakonskim zateznim kamatama (ako posjedujete račune i imate svjedoke).

 

ako tražite priznavanje vlasništva zbog ulaganja

ŽDO ili druge državne institucije nemogu tražiti vračanje duga umjesto oca.

 

niste dužni vratiti više nego što nasljedite ili dobiojete darovnim ugovorom.

ali oprezno

državni organi vrše procijenu vrijednosti nekretnine.

 

ŽDO nemojte potpisati papir koji sadrži priznanje duga.

tada isti morate vratiti.

ustvari ne potpisuj ništa što je u svezi očevog duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

Navodim samo činjenice.

Stan je u vlasništvu MORH-a.Živimo u njemu neprekidno od 1978.Zahtjevi za kupnju stana po povlaštenim uvjetima su istekli krajem 95 g.Ja sam podnijela zahtjev sa zakašnjenjem krajem 1997.U međuvremenu sam potpisala ugovor o zaštićenoj najamnini na neodređeno vrijeme krajem 1999.Od MORH-a mi stiže rješenje tek 2004 :

 

Služba za stambene poslove ,Odjek za prodaju stanova zaprimila je Vaš zahtjev za otkup stana na navedenoj adresi,na koju se očitujemo sljedeće.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo( NN br,58/95 )člankom 20.stavak 1. i 2. bilo je propisano da zahtjev za kupnju državnog stana sa potrebnom dokumentacijom kupac podnosi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu navedenog Zakona,te da nakon proteka tog roka podnositelj gubi pravo na kupnju stana.Prema tome,kako je krajnji rok za podnošenje zahtjeva bio 16.10.1995,a Vi ste podnijeli zahtjev 25.02.1999. to primjenom odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo(NN br.43/92-pročišćeni tekst 69/92,25/93,48/93,2/94,44/94,58/95,11/96,68/98,96/99)Vašem zahtjevu ne možemo udovoljiti,obzirom da je podnesen van zakonom predviđenog roka.

 

Da li mogu sa zahtjevom za mirno rješenje spora ili eventualnom tužbom doći do vlasništva nad stanom( kupovinom) ili ovo rješenje više ne vrijedi s obzirom da koristi izraz stanarsko pravo koje pravno više ne postoji(stoga bih možda trebala podnijeti novi zahtjev i čekati možda opet 5-7 godina)

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,ali su mi rekli telefonom da nemam pravo otkupiti stan jer sam zaštićeni najmoprimac.

Inače,imam neke presude Ustavnog suda da se prihvaćaju tužbe i da se stan može otkupiti po povlaštenim uvjetima.

Ne znam što sada.Vrijeme ide , a ako dam novi zahtjev koliko ću čekati eventualnu odbijenicu,pa opet sve iznova.

Hvala na odgovoru. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija