Jump to content

Pravo na pristup informacijama


ivrkljan

Preporučene objave

Prije dva i pol mjeseca zatražio sam od Županijskog suda u Zagrebu dostavu dokumenata iz izvanparničnih postupaka u kojima sam ja bio stranka.

 

Prije mjesec dana primio sam dokument bez naslova od Županijskog suda u Zagrebu u kojem stoji da mi je pristup informacijama već neposredno odnosno putem punomoćnika omogućem.

 

Međutim, ja tim dokumentima ne raspolažem s obzirom da se meni nepoznat dio njih nalazi kod privatnog odvjetnika koji me trenutno ne zastupa odnosno odvjetnika po službenoj dužnosti koje nisam nikad niti vidio niti čuo. Pristup informacijama tim putem nisam imao unutar 60 dana prethodno podnošenju zahtjeva, što bi, da je slučaj, mogao biti razlog da se tražene informacije ne dostave sukladno članku 15., stavku 1., točke 2. Zakona o pravu na pristup informacijama (u daljnjem tekstu ZPPI).

 

Nakon što sam dobio taj dokument od Županijskog suda u Zagrebu, podnio sam žalbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka sukladno članku 17., stavku 3. ZPPI-a koja mi je danas dostavila jedan primjerak dopisa poslanog Županijskom sudu u Zagrebu u kojem se navodi da dokument koji mi je poslao Županijski sud u Zagrebu ne predstavlja rješenje o odbijanju zahtjeva za pristup informacijama nego obavijest da mi je pristup već omogućem. Također, Agencija navodi kako moju žalbu smatraju podneskom na "obavijest" koji mi je dostavio sud i od suda traže da dopuni odnosno ispravi svoju obavijest u roku od 15 dana sukladno članku 16. ZPPI-a.

 

Međutim, ja smatram da je dokument koji mi je dostavio Županijski sud u Zagrebu rješenje o odbijanju zahtjeva a ne obavijest da mi je pristup već omogućen, jer ZPPI predviđa da se rješenje o odbijanju pristupa informacijama ne donosi u slućaju da je korisnik informacija imao pristup informacijama unutar 60 dana prethodno podnošenju zahtjeva u smislu članka 17., stavka 1., točke 2. ZPPI-a, što u ovom slućaju nije slućaj.

 

S obzirom da mi Županijski sud u Zagrebu nije dostavio ZPPI-om obavezno rješenje ili mi je dostavio rješenje kojim mi odbija pristup informacijama a Agencija za zaštitu osobnih podataka smatra da se ne radi o rješenju nego o obavijesti i neće unutar 30 dana donijeti drugostupanjsko rješenje po žalbi sukladno članku 17., stavku 4. ZPPI-a jer smatra da se ne radi o žalbi na rješenje nego o podnesku na obavijest, da li mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske sukladno članku 17., stavku 7. ZPPI-a ako Agencija ne donese drugostupanjsko rješenje u roku od 30 dana sukladno članku 17., stavku 4.? ZPPI predviđa mogućnost pokretanja upravnog spora u slućaju da Agencija donese negativno rješenje; međutim, ne navodi koja su raspoloživa pravna sredstva u slućaju da Agencija ne donese rješenje u roku od 30 dana.

 

Da li se upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske plaća, koliko i na koji način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija