Jump to content

Nasljedno pravo vs. dokaz ocinstva


mashasta

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Otac mi je umro u veljaci, a u ozujku sam dobila rjesenje o nasljedjivanju kao jedina nasljednica. U 7. mjesecu sam dobila tuzbu od 30-godisnjeg decka koji kaze da mi je polubrat i tuzi me za 1/2 ostavine, i sudske troskove. Osnova za to mu je sudska presuda iz 1986. koja je presudila da mu je moj tata otac, ali moj otac to nikada nije priznao i presuda je donesena na osnovu svjedocenja tuziteljicine sestricne, i testa krvnih grupa- dakle, skroz je nepouzdana.

 

Da li ja mogu traziti izvodjenje novih dokaza ocinstva sa novim, pouzdanim metodama (DNA), iako on ima pravomocnu presudu iz '86, koja je ocigledno donesena na temelju vrlo nepouzdanih dokaza?

Takodjer, u presudi nema osobnih podataka moga tate, nego samo adresa stanovanja, za koju ja nisam znala (a mozda je zivio tamo sa bivsom zenom).

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osporavajte presudu (možda je i krivotvorina).

presuda kojom se određuje očinstvo treba sadržavati neosporne osobne podatke JMBG (koji se tada koristio)ime oca datum rođenja,mjesto rođenja .

dali je Vaš "polubrat " primao alimentaciju i dali to može dokazati.

imenom koje se nalazi u "presudi"moguče je za više osoba.

sigurnije je da potražite savjet i zastupanje pouzdanog odvjetnika u svojoj blizini.

a može i manje koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Standardni pravni lijek bi bio ponavljanje postupka temeljem čl. 421, stavak 1., točka 10)

 

10) ako stranka sazna za nove činjenice ili nađe ili stekne mogućnost da upotrijebi nove dokaze na temelju kojih je za stranku mogla biti donesena povoljnija odluka da su te činjenice ili dokazi bili upotrijebljeni u prijašnjem postupku.

 

Međutim, za taj razlog se prijedlog za ponavljanje postupka može podnijeti u roku od najviše 5 godina od pravomoćnosti presude, pa ta mogućnost više ne postoji.

 

Možete predložiti izvođenje dokaza (usporedba DNA) i u okviru ove parnice u smislu utvrđivanja činjenice da tužitelj zapravo nema legitimaciju jer nije potomak pokojnika.

 

Mislim da je mala vjerojatnost da sud to prihvati, budući da se pravno radi o presuđenom pitanju.

 

Isto tako, mislim da pristup koji sugerira bovu ima male šanse na uspjeh. No, svakako je u pravu da vrlo pažljivo i detaljno treba provjeriti sve detalje i dokumente. Ponekad neki sitni, čak sasvim formalni, detalj može odlučiti. U tom smislu bilo bi dobro proučiti i sve dokumente iz ranijeg postupka - ne samo presude (prvostupanjsku i drugostupanjsku) negi i žalbe, podneske ako se do toga može doći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija