Jump to content

alimentacija


paula

Preporučene objave

Poštovani,

Molila bih Vas za jedan savjet. Razvedena sam tri godine.Brak je skrivio bivši suprug (nevjera). Majka sam dvoje djece, jedno dijete ima sedamnaest, a drugo dvadeset godina. Prije mjesec dana stariji sin me tužio za uzdržavanje. Iako smo i bivši suprug i ja dobili zajedničku skrb nad djecom, oni su se odlučili živjeti s njim. Kod mene bi trebali boraviti vikendom, jedan dan u tjednu, i mjesec dana preko praznika, međutim, oni kod mene rijetko dolaze ( jednom u četiri mjeseca i to nakon uporne moje inicijative) kad ih zovem telefonom ne javljaju se, niti odgovaraju na poruke. Iznos koji sin traži ja nemam ( mogu Vam samo reći da taj iznos odgovara plaći za koju većina Hrvata danas radi), a traži unazad tri godine zajedno sa kamatama. Sumnjam da je posrijedi novac, zato što je bivši suprug imućan. Od razvoda sam u kreditima ( za stan, itd.). Da li se kod određivanja uzdržavanja ima uzeti u obzir krediti? Ja ne bježim od plaćanja uzdržavanja, pa ja sam im majka. Ionako im kupim kad kod mogu i dajem džeparac kad me posjete. Znam koje su moje dužnosti, ali imam li ja kao majka i nekakva prava? Moja se očito ne poštuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zar pitanje uzdržavanja nije riješeno u postupku razvoda?

 

da li vam sin studira? ako ne studira (samo se 'pika' redovan studij), onda nemate obvezu uzdržavanja prema njemu.

malo je to sramotno da 'klinac' od dvadeset godina tuzi roditeja za uzdržavanje, umjesto da vec radi. na zapadu bi mu se nasmijali na tu tužbu.

sud vas nece ostaviti bez sredstava za život. predočite svoja primanja i bice sve ok. za sina ionako necete jos dugo placati...a mozda i ne trebate!

 

bez želje da ulazim u detalje, morali ste ipak nešto napraviti da djeca prvo odu živjeti s ocem a drugo da vas još tuže za uzdržavanje iako su vec odrasli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u svakom slučaju načelno iznos koji se određuje za uzdržavanje ne može preći 50% vaših primanja. uobičajeno po sudskoj praksi određuje se do 30%.sud pri tome uzima u obzir visinu vaših primanja, potrebe djece-trošak školovanja,vannastavne aktivnosti,trošak prehrane i oblačenja, vaše izdatke-dakle činjenicu da li vam je plaća opterećena kreditima, imate li dužnost uzdržavanja još neke osobe-npr. roditelja i sl. kad sve to sud procjeni kao što je rekao predhodnik sud vas neće ostavit bez sredstava za život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vas post navodi na zakljucak da vam sin studira kao redovan student te da vam je prilikom razvoda odredjen iznos koji morate placati za njegovo uzdrzavanje(inace tuzba nebi imala osnova).

 

U slicnim postovima na ovom forumu mozete procitati da vam sud (iako moze) NE mora uvaziti kredite koje imate,a sasvim sigurno nece ako su krediti nastali nakon sto vam je odredjena obveza uzdrzavanja (koju btw niste placali).

 

bez obzira na materijalno stanje njihovog oca,vi ste duzni placati iznos koji je sud oredio.

 

Tko je skrivio razvod u ovom slucaju nije bitno.

Ni u bilo kojem drugom.

. :rigoleto:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod određivanja alimentacije krediti se ne uzimaju u obzir a kolika će biti ovisi o vašem prosjeku plaća. Navodno neće uzeti više od 50% plaće ali meni se popelo i do 70%. Imućno stanje vašeg bivšeg bračnog druga također ne igra nikakvu ulogu jer ste i vi kao roditelj dužni skrbiti o svojoj djeci a budući ne žive sa vama taj će iznos biti nešto veći nego kod vašeg supruga. Što se tiče novca i đeparca koji dajete on nije nigdje evidentiran pa tako ne ulazi u svotu alimentacije koju morate dat ocu a ne djeci.

Međutim ono što mi ovdje nije jasno je kako to da pitanje alimentacije nije riješeno u brakorazvodnoj parnici?

U svakom slučaj želim vam sreću jer vjerujte mi, trebat će vam..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trenutačno sam na sudu na praksi-upravo smo prošli tjedan imali određivanje visine alimentacije-krediti se uzimaju u obzir-naravno ovisi kakvi su,tako se npr stambeni uzima u obzir.

ne čitate! djeca su sudski dodjeljena u zajedničko skrbništvo-ali su klinci odlučili živjeti s ocem mimo sudske odluke-što je vjerojatno razlog da nije bilo određeno uzdržavanje.

visina uzdržavanja ne može preći iznos koji se može po ovršnom zakonu zaplijenit, a to je 50% primanja.sudska praksa je obično 30%

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Visina uzdržavanja može prijeći iznos od 50% plaće. Nek otac djece kaže da je majka npr. šila haljine susjedima pa to naplaćivala ili možda na crno mela stubište i sud će to uzeti u obzir. Odgovor će biti da majka ima mogućnosti zaraditi više.A kako će to ona napraviti sud nije briga. I tako će naša majka davati djeci ogroman dio plaće a da bi sama mogla preživjeti početi će se zaduživati...I tako u krug.

a ako bi došlo do ovrhe iznos koji bi se dizao od plaće bi bila alimentacija a za kredit ako išta ostane. Pa bi se gospođa opet trebala zadužiti za otplatiti ratu kredita i potonuti još malo dublje.

Nažalost, pravo i pravda su 2 različita pojma.

Vi ste još mladi i puni ideala.Ja, koji sve ovo napisano proživljavam sam davno izgubio ikakvo povjerenje u ustanovu koja se zove sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija