Jump to content

Ponasanje na sudu


antun23

Preporučene objave

Pozdrav,

zapocetak, nisam znao gdje cu ovo staviti pa sam tu ugurao, admini/moderatori - stavite gdje treba..

 

e sad pitanje koje je bezvezno, ali nema mi druge nego da pitam na forumu. Naime, pozvan sam na sud kao svjedok, a sud sam dosad vidio samo na televiziji... Neznam kako to ide.. Naslov je malo cudan, "Ponasanje na sudu", znam da se treba kulturno ponasati i sve to... nego me zanima kako ide postupak kad se svjedoci.. tocnije, kad dodem ispred sutkinje jel' ona pita ono ime, prezime i td. tocnije, mozete li mi reci sto pita i kako joj odgovarati, sa "DA" ili? I kad me zavrsi ispitivati da li izlazim iz sudnice ili ostajem sa strane?

 

Unaprijed hvala na Vasim odgovorima!

 

Pozdrav,

Antun

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali sam kao svjedok bila dovoljno puta na sudu, pa ću probati iznijeti svoja iskustva (imajte na umu da mogu postojati razlike od suda do suda).

 

Dođite dovoljno ranije - kako bi na vrijeme mogli proći pregled na ulazu na sud. Preporučam da ne nosite dodatne torbe i aktovke, jer to produžuje pregled na ulazu. Pravosudni policajav će Vas tražiti poziv, a možete ga upitati da Vas uputi gdje trebate ići. Moja preporuka je da dođete nekih petnaestak minuta prije zakazanog ročišta.

 

Nakon toga odlazite pred raspravnu dvoranu i čekate dok zapisničarka ne prozove Vas i ostale pozvane na tu raspravu. Ulazite svi, konstatira se u zapisnik tko je prisutan, tko odsutan. Tada sudac obično pošalje neke svjedoke da sačekaju vani, dok drugi daju iskaz. Ukoliko niste prvi na redu, pričekajte pred dvoranom dok vas ne prozovu ponovno.

 

Kad ste Vi prozvani, stajete pred suca (neke dvorane imaju malu govornicu za kojim stoji svjedok, druge nemaju). Tom prilikom dajete opće podatke (ime, prezime, godina rođenja, zvanje, ne znam je l i adresa),a sudac Vas upozorava na zakonske odredbe (da morate govoriti istinu i slično). Tada Vam postavlja pitanja o događaju kojem ste svjedočili. Ne zaboravite da imate pravo reći da ste nešto zaboravili, da niste sigurni i slično. Sudac Vaš iskaz diktira zapisničarki, imate ga pravo ispraviti ako Vas nije dobro razumio. Nakon suca, pitanja Vam može postaviti državni odvjetnik i branitelj optuženog (kao i sam optuženi). Vi mirno odgovorite na ta pitanja. Ponekad će Vam pitanja zvučati provocirajuće, no i tada samo mirno, shvatite da je to njima posao. Također, u rijetkim situacijama se dogodi da situacija izmakne kontroli (ozbiljnije provokacije, pa i prijetnje), tad se mirno obratite sudcu i zamolite za zaštitu (ali to je izuzetno rijetko i sumnjam da ćete se s tim sresti).

 

Kad ste dali iskaz, sudac Vam kaže da možete ići.

 

Nekad ne dođe netko nužan za raspravu, pa se ona mora odgoditi i tad sudci znaju usmeno Vas obavijestiti o sljedećem terminu, a Vi potpisom na zapisnik potvrđujete da ste primili tu informaciju.

 

I, naravno, na sud dolazite pristojno obučeni (dakle, ne u majicama na tregere, otvorenim cipelama, kratkim hlačama i bermudama i slično). Nadam se da je ovo od koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija