Jump to content

osobni dug ????


perojug2

Preporučene objave

Perojug2, i ja se pridružujem tvom pitanju! Već sam dva ili tri puta na ovom forumu molila pojašnjenje tog pojma, međutim do sada nitko nije odgovorio. Da li se samo razbacujemo nedorečenim pravnim terminima ili... :misli: Čini mi se da taj pojam stvara dosta nedoumica kod pitanja vezanih uz nasljeđivanje dugova ostavitelja pa bi bilo korisno da ga napokon netko pojasni. Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

složio bi se s tobom al u mom slučaju su puno veča dugovanja od onog što je ostavio iza sebe al pošto se majka nije razvela onda navodno ima pravo na nužni dio i ako se odreknemo svega mogu samo još i mamu bacit u muke jer če banke sijedat na taj nužni dio daj bože da griješim :place: :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bitno je vjerovniku nepriznati dug.

bitno je vjerovniku nepotpisati nikakav papir koji bi mogao sadržavati izjavu(ili se tako tumačiti)o prihvaćanju duga .

banke će učiniti sve da dođu do svog novca(prijetit tužbama i sudom,lagat,krivo navoditi zakonske odredbe ) njima nije bitno ko će dug vratiti i kako.

vjerovnike treba uputiti da u sudsom postupku vrše potraživanje duga i dokazuju dug.

 

šta spada u osobni dug procijenjuje sud.

(jamstvo za tuđi kredit ,sigurno i provjereno )

ali osobni dug bi mogao biti(zavisi o procijeni suda)

dug po katicama može nastati zbog kockarskog duga,

dar nepoznatoj osobi,preuzimanje tuđih dugova i svaki drugi dug koji nije napravljen za potrebe obitelji,kućanstva

 

 

puno banki odustanu od naplate duga ako moraju u sudskom postupku dokazivati dug.

 

bitno je vjerovniku (banci)ne priznati dug

niti im potpisivati papire koji bi mogli sadržavati priznanje duga.

ko prizna dug dužan je i vraćati isti dug.

Zaskon o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

Priznanje duga

Članak 240.

 

(2) Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu hvala na iscrpnijem odgovoru! Koliko sam shvatila, pojam osobnog duga ovisi isključivo o interpretaciji suda. Po mom mišljenju, bilo bi potrebno da se taksativno navede u zakonu što sve ulazi u osobnu dug, jer ova slobodna ocjena suda je malo... :vrti: No ako se vratimo u našu praksu, baš me zanima koji sud NEĆE stati na stranu banke :namiguje: samo ako se ona ima od čega naplatiti! Kako dokazati npr. da je baka znala prokockati cijelu mirovinu :smijeh: a djeca neka sada prodaju stan da namire kredite. To je zakonska praznina koju banke debelo koriste!! A prilikom odlučivanje kako postupiti ( priznati dug i plaćati ili čekati sud.proces ), mislim da treba razmotriti realnu vjerojatnost da izgubite sud i dobijete na teret još par tisuća kuna sud.troškova. :misli: Ako su nasljednici ostavinom nasljedili dovoljno imovine da se banka može namiriti, mislim da niti jedna banka neće baš tako lako odustati od svog potraživanja- a može i čekati par godina da dug raste i raste... :kavica: Eto, ako ima netko tko se uspio u sud.procesu protiv banke "riješiti" duga po tekućem računu (a da mu je vrijednost ostavine bila veća od vrijednosti nasljeđenih dugova! ) neka podijeli sa nama svoje iskustvo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija