Jump to content

EU


Lana28

Preporučene objave

Pitanje: Broj zastupnika u Europskom parlamentu određuje se temljem načela opadajuće proporcionlanosti! Zna li netko to laički objasniti jer ja to ne kužim. Da li to znači da broj zastupnika u E. parlametnu ovisi o broju stanovništa pojedine države članice EU? Hrvatske bi trebala imati 12 zastupnika u E. parlamentu. Kako su došli do tog broja zastupnika?

Unaprijed hvala! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ne vjerujem da baš treba znati kako su došli do toga broja 12, ili bilo kojeg drugog. Bitno je znati upravo to što si rekla da se broj zastupnika za svaku državu članicu određuje temeljem načela “opadajuće proporcionalnosti” (degressive proportionality), imajući na umu da, bez obzira na to koliko mala bila država, ona ima pravo na minimum šest zastupnika u Parlamentu, odnosno bez obzira koliko je država velika, ima maksimalno 96 zastupnika - to je novina koju donosi Lisabonski ugovor, ali pretpostavljam od 2014.god. Trenutno je to minimalno 5 zastupnika za male države, i 99 za velike države članice, te ukupan zbroj od 736 zastupnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija