Jump to content

status dragovoljca


ivom

Preporučene objave

Poštovanje

Brat mi je u bivšoj JNA nakon 10 mjeseci otpušten zbog bolesti u vojnoj knjižici stoji NESPOSOBAN ZA VOJNU SLUŽBU.

1991 aktivno sudjeluje najprije u Narodnoj zažtiti od njezinog osnivanja u proljeće 91(bile su to uz ostalo i seoske naoružane straže)pa do kraja 91 god.Posjeduje iskaznicu.Želio je dati više kako je znao da kao nesposoban neće od nadležnih službi dobiti poziv u HV sam je otišao kod zapovjednika jedne brigade koji ga je početkom 92 god uzeo u brigadu i zbog manjeg interesa hrvatski h vojnika za odlazak u Bosnu(posavina)odmah poslao na ratište gdje je proveo nekoliko mjeseci.

Ima status HB ali me zanima ima li pravo na status dragovoljca obzirom da sam u Zakonu o pravima HB pročitao između ostalog stoji da dragovoljac DR je i onaj koji nije imao obavezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu.

Želim napomenuti da je prije par godina bio u NO SL Brod i da su mu rekli da nema pravo na status dragovoljca obzirom da nema nekakav kontinuitet NZ-HV(Postojanje NZ je valjda priznato do 24 12 91 aon je otišao u HV 17 1 92)

Može li mi netko reći da li je to točno a ako je da li je možda došlo do kakvih promjena zakona,i što eventualno poduzeti da stekne status dragovoljca jer mu je to bitno za ostvarivanje prava na sipendiju djeteta.

Pozdrav braniteljima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je prekasno za to, jer u Zakonu o izmjenama i dopunama ZOPHBDR koji je objavljen u NN 137/09 piše:

 

Članak 14.

Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, statusa dragovoljca iz Domovinskog rata i priznavanje statusa člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i prava na obiteljsku invalidninu na temelju smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske nakon 31. prosinca 1997. godine iz članka 3. stavka 1. točke 4. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07. i 65/09.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija