Jump to content

pričuva i podstanarstvo


montizg

Preporučene objave

Molim ako netko zna, tko je zakonski (pa molim i neki pravni akt:zakon,uredbu,pravilmik) obavezan plaćati pričuvu podstanar ili vlasnik stana.Moja logika je: vlasnik stana,obzirom da je on suvlasnik zgrade za čije održavanje se plaća pričuva,ali ako je to stvarno tako molim vas pravno zaleđe.Ali možda sam u krivu...

Znam za praksu,da ukoliko podstanar ne plaća pričuvu da mu vlasnik zna povisiti za taj iznos stanarinu,ili i pozitivniji primjeri,obrnuto, da ukoliko podstanar plaća da mu vlasnik za taj iznos smanji stanarinu.

Ne namjeravam se svađati niti navlačiti sa vlasnikom za pričuvu,ali me zanima pravno gledano stanje stvari!

Hvala svima unaprijed!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čl. 89. stavak 2. je propisano da pričuvu plaća vlasnik, međutim u ugovoru o najmu stana se može predvidjeti -ugovoriti da se najmoprimac obvezuje plaćati sve troškove u svezi stanovanja pa i pričuvu iako je to trošak vlasnika, pa je onda on dužan

uplatiti na račun zgrade a vi njemu a u praksi to uglavnom izgleda tako da odmah te račune plaća najmoprimac pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni jedan propis Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakon o najmu stanova, Zakon o obveznim odnosima i Uredba o održavanju zgrada ne tereti najmoprimca za taj trošak, već se sve navodi na vlasnika i suvlasnike.

 

Ali, naravno da moji podstanari plaćaju taj trošak, a da to uopće i ne znaju, najamnina im je dovoljno visoka da iz tog iznosa plaćam pričuvu (što je moj trošak) i komunalnu naknadu (što je njihov trošak), za potrošenu struju im svaki mjesec povećavam najamninu po cijeniku sa stranica HEP-a, oni uredno sve plaćaju, meni se uredno za sve to tereti kreditna kartica, svi sretni i zadovoljni, čist račun duga ljubav.

 

Ako vam najamnina nije preskupa, zanemarite taj trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala najljepša!!zanimao me je baš pravni izvor čisto da znam.ma jasno mi je da ionako na koncu obzirom da plaćam najamninu tj.stanarinu vlasnik može pričuvu plačati od novaca koje sam mu ja dala,ali me zanimalo da li je u pravu vlasnik kada uz stanarinu traži i pričuvu.i jasno mi je da podstanarstvo i najam općenito ne funkcioniraju uvijek i svugdje po zakonu i pravdi, i da naravno je dogovor najbitniji, ali evo sada znam i gdje je to točno navedeno,:))! hvala još jednom!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija