Jump to content

ugovor o doziv. uzdrzav. - razlika u zemljisnim knjigama


kaput

Preporučene objave

Dobar dan/vecer svima na forumu.

 

Imam jedno pitanje, bolje receno problem, vezano za ugovor o dozivotnom uzdrzavanju.

Jedna dugogodisnja obiteljska prijateljica je izrazila zelju da mom ocu ostavi nekretninu. Malo sam se raspitao i saznao da je ugovor o doz. uzdrzavanju mnogo bolja i sigurnija varijanta od oporuke no tu sada dolazimo i do problema.

 

Osoba je vlasnica 1:1 u zemljisnim knjigama koja obuhvaca dvije (susjedne) parcele a one su oznacene kao "suma". Prije par godina joj je umro muz i posto nije napisao oporuku, ona je zakonski nasljedila njegov dio (ima rijesenje o nasljedjivanju). Dakle, unutar zemljisnih knjiga je sve ok.

Kod katastra je situacija drukcija. Na katastru stoji da je u pitanju kuca i suma (dvije parcele spojene u jedno) oko kuce i iako je izgradjena 1969, zbog (ne znam cega) ona ne postoji u zemljisnim knjigama. Unutar katastra stoji da su ona i njezin muz vlasnici tih nekretnina. Da je tu sve u redu (za pocetak) pokazuje to da je kvadratura dviju cestica iz zemljisnih knjiga (suma) jednaka kvadraturi zapisanima u katastru (kuca i suma).

 

Evo podaci o nekretnini:

Vlasnica x

kč broj 255/4 - suma - 1090 m2

kč broj 323 - kuca - 90 m2

ZAJEDNO: 1180 m2

 

kod zemljisnih knjiga stoji drukcije:

Vlasnica x i pokojni muz y

zkul 866 kč 255/4 - suma - 590 m2

zkul 1075 kč 255/3 - suma - 590 m2

ZAJEDNO: 1180 m2

 

E sada pitanje:

Da li se moze u ugovoru o dozivnotnom uzdrzavanju napisati da se ostavljaju nekretnine u zemljisnim knjigama pod brojem "tim i tim" i kucu kao vanknjizno vlasnistvo unutar tih parcela (postoji dozvola za gradnju iste jos iz 1967) koje nije obuhvaceno u zemljisnim knjigama no u vlasnistvu je gospodje (po zakonu (i dobijenom rijesenju) o nasljedjivanju)?

 

Pozdrav i puno hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

 

Sto mislite onda o javnoj oporuci kod suda? Da li se na takav nacin moze naznaciti da se ostavlja nekretnina pod zemljisnim knjigma vodjena kao "broj taj i taj" i kuca koja je vanknjizno vlasnistvo ali je pod katastrom broj "taj i taj". Da li je na takav nacin moj otac siguran da ce se moci uknjiziti i na katastar tj. ne imati problema prilikom upisa kuce u zemljisne knjige s obzirom na nepostojanje te kuce u gruntovnici?

Takodjer hoce li biti problema u dokazivanju da je ona vlasnica te kuce na katastru (1:1) s obzirom da je polovica iste na njenom pokojnom muzu, a rijesenjem o nasljedjivanju ona je vlasnica 1:1 u zemljisnim knjigama (sa time valjda i kuce?)?

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu molim Vas da mi pojasnite ovo što ste rekli da treba prije upisati kuću?

Naime imam ugovor o doživotnom uzdržavanju ovjeren od suda.Kuća je bila navedena kao vanknjižno vlasništvo.Kuća je legalno sagrađena i sada je u fazi upisivanje u katastar pa onda u gruntovnicu.Dali to znači da kada bude upisana u zemljišne knjige da ne vrijedi onaj ugovor?Dali moram novi pisati?

Hvala bovu jer Vaše mišljenje cijenim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani kaput

 

bilo bi dobro prvo provesti rješenje o nasljeđivanju, tako da gospođa bude upisana kao vlasnica (može i bez toga ali onda ugovor mora biti jako dobro sastavljen, sugeriram promoć profesionalca), a onda napraviti ugovor o doživotnom u kojem možete naznačiti da primatelica uzdržavanja ostavlja u trenutku svoje smrti sljedeće nekretnine:

-upisane u zk. ul.----, k.o. ---- pa opis nekretnine prema zk ulošku broj --- od---

-nekretnina koje se nalaze u k.o.--- kč-- pa opis nekretnine prema posjedovnom listu broj-- od ---

 

Možete napraviti i javnu oporuku u kojoj će vam sudac opisati nekretnine prema izvatcima i eventulano rješenju koje ćete dostaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija