Jump to content

Manje od 100 dana?


darkobudak

Preporučene objave

Imam 93 dana borbenog sektora 1992.g.(ratni put).

Stradao sam u DU i zbog toga nemam 100 dana.

Otpušten sam iz postrojbe zbog nesposobnosti za danju vojnu službu(dokumentacija postoji).

2007. sam dobio privremeno rješenje o invalidskoj mirovini zbog opće nesposobnosti za rad.

Budući da sam bio nezadovoljan iznosom predujma tužio sam HZMO na Uprvni sud koji je nedavno odlučio da je moja tužba neosnovana. Zbog upravnog postupka(3 god. i 2mj.)rješenje o invalidskoj mirovini je postalo pravomočno 10.10.2011.Bolest je po dlp posljedica rata ali sa <20% oštečenja organizma.Dakle za sada nemam status hrvi-a.

Zanima me imam li pravo na najnižu braniteljsku mirovinu obzirom na manje od 100 dana i da je rješenje o mirovini iz 2007.god. ,a zakon o 100 dana donešen negdje 2009. god.

Može li se zakon(100 dana), u mojem slučaju , retroaktivno primjeniti?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju , Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika , ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina.

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena , a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

 

 

Ako nemate status branitelja, kao što i sami vidite iz citiranog, možete i sami zaključiti, tj. nemate još i 65 godina starosti (opet vam nedostaje sedam dana do 100 dana za ostvarivanje prava HB) nemate pravo na najnižu braniteljsku mirovinu.

 

I da imate priznat status HRVI najmanje 20%, opet ne biste imali pravo na najnižu braniteljsku mirovinu ako nemate status branitelja ili dragovoljca (možda imate, pogledajte svoju dokumentaciju vrlo pažljivo jer onda ukoliko imate status branitelja ili dragovoljca možete ostvariti neka prava - međutim ako je ovako kao što navodite - ništa).

 

Ne želim vam davati lažnu nadu, ali, opet se možete raspitati u udrugama, HVIDRI i ostalim pravnim institucijama ali mislim da ćete dobiti isti odgovor.

 

A, ovo što navodite, retroaktivno.......mislim da ne može proći.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija