Jump to content

Općenarodna imovina


fuky

Preporučene objave

općenarodna imovina je u vlasništvu grada/općine ili rh odnosno iznimno treće osobe koja ima pravomoćnu sudsku odluku o pravu vlasništva na tom zemljištu ali koja nije provedena u ZK-a.

Veliki su prijepori kako u pravnoj teoriji tako i u sudskoj praksi u odnosu na ovo pitanje.To zemljište može biti poljoprivredno ili šume -šumsko zemljište kada je ex lege vlasnik rh dakle po samom zakonu kada nije neophodan upis u ZK da bi se postalo vlasnik pa to onda stvara zabunu iako i u tom slučaju ako se treća osoba upiše kao vlasnik a bila je bona fide savjesna onda je ona vlasnik. Ako se radi o građevinskom zemljištu a to je uglavnom zemljište unutar granica građevinskog područja po prostornom planu općine/grada postoje razne i suprotne odluke udova, pa tako jedni sude da su vlasnici jedinice lokalne samouprave a drugi da je RH temeljem čl. 362 st.3 Zakona o vlasništvu i... jer da ako nitko nije vlasnik kaže taj članak da se onda predmnjeva da je vlasnik RH ali ako postoji odgoda načela povjerenja u potpunost i istinitost za nekretnine sa ovim upiom onda kako primijeniti predmnjevu. Znam da je komplicirano ali kada već pišem neka to bude potpuno,možda nekome zatreba u nekom udkom sporu.Moje je mišljenje a imam iskustva s ovim predmetima da je vlasnik grad ili općina ako se 24. srpnja 1991. nalazilo unutar granica građevinskog područja ovo je datum stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je titulirao RH kao vlasnika poljoprivrednog zemljišta. Što se tiče vaših pitanja obratite se DO kao zakonskom zatupniku RH i gradu/općini a svakako da ne možete graditi dok nemate suglasnost čitaj ugovor s vlasnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija