Jump to content

Egzodus slavonskih zena


santolina

Preporučene objave

Oko Uskrsa svake godine krece egzodus slavonskih zena prema dalmaciji. Sve legalno sve po zakonu sve preko zavoda za zaposlajvanje . Ali gdje je kvaka? Kvaka je u tome sto te zene rade po 12-14 sati svaki dan kod privatnih iznajmljivaca soba,apartmana,vlasnika hotela i sl a dobijaju placu od par tisuca kuna. Svaki taj iznajmljivac apartamana ukoliko ima 5-6 apartmana a uglavnom tako i imaju ako ne i vise nakon sezone zaradi 100000 € i odlazi na zasluzeni kruz (kruzno putovanje svijetom, skijanje obavezno) da odmori svoje napacene kosti i povrati energiju za nove napore.

Ove godine slusam te zene kako kazu: Ne mogu vise, jos samo ovu sezonu da djeci kupim knjige za skolu,,,, nezaposleni smo ali ovo je maksimalno iskoristavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

santolina je napisao:

Svaki taj iznajmljivac apartamana ukoliko ima 5-6 apartmana a uglavnom tako i imaju ako ne i vise nakon sezone zaradi 100000 € i odlazi na zasluzeni kruz (kruzno putovanje svijetom, skijanje obavezno) da odmori svoje napacene kosti i povrati energiju za nove napore.

 

Iskreno, nemam više snage za slušati stalno istu demagogiju o bahatim kapitalistima koji iskorištavaju jadne radnike.

 

Prvo, ti vlasnici apartmana rijetko ikoga i zapošljavju. Zapošljavaju hoteli i ugostiteljski objekti.

 

I zeznula si se za jednu nulu. Vlasnik 5-6 apartmana zaradi cca 10000, a ne 100000 € !

Izračunaj - prosječno je apartman iznajmljen 40 -50 dana godišnje, ako nije u Opatiji , Istri ili Dubrovniku. cijena je od 40 -60 €/ dan. kad to izračunaš, dobiješ cca 15000 €.

Odbij porez, troškove struje, vode , održavanja, pranja posteljine, itd., ostane možda 10000 €.

 

Tih 5-6 apartmana vrijedi bar 200000-300000 €. Dakle čovjek bi više zaradio da oroči taj novac u banci uz minimalnu kamatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cijene apartmana u sezoni su vece od 40-50 €, niste racunali i ostale sadrzaje koje iznajmljivaci nude a ne placaju drzavi sve dadzbine.

Tko kontrolira sezonsku radnu snagu koja se salje sa zavoda za zaposlajvanje iz slavonskih mjesta? Koliko rade 12-14 sati i imaju li koji slobodan dan u tjednu? Ko im odredjuje placu?

Sve je to gazdama puno jeftinije od satnice kojekavih servisa za ciscenje .

(koga smeta ova tema neka je ne cita)

-apartamni se pune vec oko Uskrsa i 1. maja a svi koji kukaju o slaboj sezoni, slabom urodu maslina, slabom stanju u ribolovu muljaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalyada je napisao:

"prosječno je apartman iznajmljen 40 -50 dana godišnje,"

 

Oprostite, ali nije točno....

 

Moj susjed ima tri apartmana u Ninu, rođakinja dva u gradu Krku, a znam i ljude koji imaju u Tribunju, Makarskoj, na Murteru...

Svugdje je manje više isto - prije 05.07. teško je dobiti gosta,tek iza 10.imaš sve popunjeno. A iza 20.08. teško je uloviti gosta, jako ovisi o vremenu . Padne kiša i zahladi, i svi odu.

Drugačije je samo u Istri , Dubrovniku, ... a rade duže i hoteli sa zatvorenim bazenima...

 

Ako imaš kakav drugačiji podatak, slobodno ga iznesi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

santolina je napisao:

a svi koji kukaju o slaboj sezoni, slabom urodu maslina, slabom stanju u ribolovu muljaju.

 

Da. Svi samo kukaju. To nam je nacionalni sport.

 

Najbolje da svi prestanemo raditi i živimo od socijalne pomoći.A kad sve propadne i kupe nas Kinezi, onda ćemo raditi za kineske plaće, po 16 sati dnevno. I mi, i Grci, Talijani, Španjolci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalyada je napisao:

Jasno je da je država na strani vlasnika krupnog kapitala. To nam ne govori samo zakon o radu nego i ovršni zakon .....To je tako već godinama.... A sve proizlazi iz zakona koji guše domaće poduzetništvo....

 

Pa ZOR je jedan od zakona koji guše poduzetništvo.

Najrigidniji zakon o radu danas u Europi.

 

Ovršni zakon?

Treba izmjenama zakona spriječiti manipulacije sa ovrhama potraživanja koja su otišla u zastaru, a to se radi manipulacijom sa adresom tuženika, i presudom zbog ogluhe.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam privatni poduzetnik sa poduzećem u mirovanju.. Nikada me nije gušio zakon o radu nego dvostruka pravila u obvezama prema državi....Nekima je država reketar a nekima sisa.....To nema veze sa djelatnicima, radije bih njima dala komorni doprinos nego Mudriniću...jer niti od njega niti od njegove komore ništa nisam imala.....

Kod Ovršnog zakona, baš me zanima kako bi državno odvjetništvo reagiralo kada bi netko podigao kaznenu prijavu protiv Fine zbog oduzamanja prava na pravni lijek pa i zbog nezakonite pljenidbe prihoda bez sudskog rješenja, jer ne radi se samo o nekim predmetima u zastari nego i neke ovrhe nemaju ni sudsko rješenje... Ali, godinu dana je tako, jedan glas javnog pravobranitelja i jedan glas HHO, mnogo se priča iza kuloara...i ništa više....Sve izgleda tako normalno sa nenormalnim zakonom o javnim ovršiteljima kao definitivni pečat terora državne administracije....Pa, da to je sve normalno u tiraniji! Jer što je veći strah među građanima, manipulacija je učinkovitija. Zaključak: demagogizi nisu opljačkani građani...demagozi su političari i zakonodavci koji su namjerno napravili taj nered u zakonodavstvu,a sve u korist diktature krupnog kapitala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa vi ste svi zaboravili najvažnije reći o ovome.

 

Te žene ne sezonskom radu imaju pravo pokrenuti radni spor a kao nadležan sud mogu izabrati onaj prema mjestu svog prebivališta. I radni spor će sigurno u ovakvim situacijama dobiti jer je teret dokazivanja na poslodavcu. 2000 kuna koliko će najviše platiti odvjetniku će im se vratiti kao naknada parničnih troškova.

 

Jedino prilikom idućeg sezonskog zapošljavanja će morati tražiti drugog poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svatko sam bira kako će živjeti, pa i te žene.

 

Mislite vi da one tamo pate, da su u ropstvu?

 

Normalno rade kao i domaće žene, da po 12 i više sati, a slobodne dane i godišnje odmore koriste u zimskom periodu.

 

Stignu se normalno okupati u moru nekoliko puta tjedno, možda čak i više puta nego dalmatinke.

 

Nisu sve dalmatinke tajkuni da imaju apartmane za iznajmljivanje, 3/4 njih rade sezonski u smjenama kao i slavonke.

 

Da se slavonkama ne sviđa na moru mislite da bi se vratile i slijedeće godine?

 

Nisu tamo samo slavonke, tu su i slavonci, hercegovke i hercegovci, žive u svojevrsnim kolonijama, vrlo su kolegijalni i potpomažu se, razvijaju se ljubavi i dopuštene i zabranjene, ima svega i lijepog i ružnog, a što je najvažnije imaju izbora, otići na rad ili ne.

 

Kome ne paše - ne mora.

 

Nije samo ugostiteljstvo u pitanju.

 

Dobijaju slavonci i slavonke brojna mjesta u državnim službama koja su na moru ispražnjena radi nedostatka stanovništva, dosta ih je kupilo zemljišta i grade kuće, izuzetno se dobro snalaze, obitelji im izvrsno funkcioniraju u društvu, cjenjeni su kao pošteni ljudi i dobri radnici i nemaju planova za povratak u slavoniju.

 

Na moru im je jednostavno dobro.

 

Počevši od samog posla do prilagodbe blažoj klimi. Neki više ne mogu trpiti slavonske studeni, žele ostati u toplom.

 

Nije sve crno, ne radi se ni o kakvim patnjama već o osobnom izboru zdravih i sposobnih ljudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija