Jump to content

Žalba Vrhovnom sudu RH


ivrkljan

Preporučene objave

Prije nekoliko mjeseci podnio sam upravnu tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske. Upravni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim se tužba proglašava nedopuštenom i traži da platim 500 kn sudskih troškova.

 

Međutim, ja nisam dobio poziv da se pojavim pred Upravnim sudom Republike Hrvatske. Upravni sud Republike Hrvatske održao je zatvorenu sjednicu. Time je počinjena povreda članka 6., stavka 1. Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

 

Ono što mene u ovom trenutku zanima je da li postoji ikoji pravni lijek koji sam ja dužan iscrpiti prije ustavne tužbe zbog povrede članka 6., stavka 1. Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Da li je protiv rješenja Upravnog suda Republike Hrvatske moguće podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske?

 

Da li sam ja, u slučaju da uložim žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske dužan platiti 500 kn sudskih troškova koje od mene traži Upravni sud Republike Hrvatske?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ivrkljan, nisi u pravu. Prilikom ulaska u Vijeće Europe i prihvaćanja Europ konvencije uložili smo rezervu baš u pogledu održavanja usmenih rasprava pred Upravnim sudom (to je obzirom na stari ZUS tada bio čl. 34. ZUS-a). Dakle, u tom smislu nije počinjena povreda prava iz čl. 6/1 Europ konvencije. Ne kažem da ih nije bilo obzirom na druge stvari/okolnosti ali to ne znam u ovom trenu.

 

Obraćanje Vrhovnom sudu u ovom slučaju je deplasirano i samo će stvoriti nove troškove - nepotrebno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome da sam dužan iscrpiti sve domaće pravne lijekove.

 

Također, da li je na temelju članka 46., stavka 1., točke 2. Zakona o upravnim sporovima moguće od Upravnog suda Republike Hrvatske tražiti obnovu spora? Tu se ne radi samo o pretpostaljenoj povredi članka 6., stavka 1. Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama s obzirom na nepojavljivanje pred Upravnim sudom Republike Hrvatske nego i povrede članka 6., stavka 1. Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama počinjene od strane protustranke - županijskog suda - tijekom postupka pred tim sudom, što Upravni sud Republike Hrvatske nije uzeo u obzir, pa je riješio kao da nije bilo povrede.

 

Republika Hrvatska je stavila jednu jedinu rezervaciju na Konvenciju i to, na moju žalost, slijedeću:

 

In accordance with Article 64 of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms [Article 57 since the entry into force of the Protocol No 11], the Republic of Croatia does hereby make the

following reservation in respect of the right to a public hearing as guaranteed by Article 6, paragraph 1, of the Convention:

 

The Republic of Croatia cannot guarantee the right to a public hearing before the Administrative Court in cases

in which it decides on the legality of individual acts of administrative authorities. In such cases the

Administrative Court in principle decides in closed session.

 

The relevant provision of the Croatian law referred to above is Article 34, paragraph 1, of the Law on

Administrative Disputes, which reads as follows: "In administrative disputes the Administrative Court decides in

closed session."

 

A zašto bi pravnik s položenim pravosudnim ispitom pisao prijedlog za reviziju ako svaka osoba ima pravo zastupati samu sebe pred sudovima, sukladno članku 6., stavku 1. Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama? Kako je crzyjura naveo rezervaciju za koju nisam znao, koliko vidim, rezervacije po pitanju Vrhovnog suda ne postoje. Stoga imam pravo sam napisati prijedlog za reviziju pa neka mi ga oni odbiju pa neću morati plaćati pravnika a iscrpiti ću sve domaće pravne lijekove. :)

 

Kolika je sudska pristojba pred Vrhovnim sudom? Da li bi Republika Hrvatska snosila sudsku pristojbu ukoliko ja tražim i dobijem besplatnu pravnu pomoć? Da li je moguče tražiti oslubođenje od plaćanja sudske pristojbe bez besplatne pravne pomoći?

 

Stvar je u tome da je spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske samo dio pravne cjeline zbog koje je podnesena tužba protiv Republike Hrvatske. Ono što je meni važno je da u međuvremenu iscrpim sve domaće pravne lijekove kako Republika Hrvatska ne bi mogla tvrditi kako svi domaći pravni lijekovi u svakom dijelu te pravne cjeline nisu iscrpljeni. Ja također postupam pred 7 drugih tijela državne uprave, koje se smatra pravnim lijekovima, kao i pravobraniteljima, koje se ne smatra pravnim lijekovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija