Jump to content

Dodatak ugovoru?


Kobilja_Glava

Preporučene objave

Poštovani,

 

lijepo molim za pomoć...

 

naime, ja - zajmodavac imam ovjereni ugovor na određeni iznos koji je potpisan i ovjeren prije nešto više od 2 godine. Krajnji rok otplate je bio sredinom 2010. (dakle prije oko godinu i pol dana). Ugovor je djelomično osiguran hipotekom na zamljištu (djelomično, jer su u ugovoru bile navedene dvije parcele, no zajmoprimac je jednu prodao prije nego što sma ja uknjižio pravo). I ova parcela na koju imam uknjižen teret je prodana ali još nije uknjižena. Žao mi je tog kupca ako će morat svoju pošteno plaćenu zemlju dati za podmirenje duga koji je napravio netko drugi.

Uglavnom, zajmoprimac bi se mogao naći u gadnim problemima jer bi mogao odgovarati i za prodaju zemlje za koju je založio.

 

E sad... ja, naravno, tužbu i naplatu sudskim putem držim za zadnje rješenje... zajmoprimac mi nudi neku vrstu obnavljanja ugovora kojom bi se utvrdila ukupno dugovanje sa zateznim kamatama i način i rok otplate, što bi njemu jamčilo još vremena da izvrši obvezu prema meni.

 

Mene sad zanima sljedeće:

 

Bitno mi je da ugovor ne uđe u zastaru... i kako to osigurati

- ako se aneksira ugovor koji je važeći i kojem je krajnji rok isplate prošao prije godinu i pol, da li se time produžuje rok zastare prvotnog ugovora (koji je, kako su mi rekli - 3 god). Dakle, da je taj ankes svojersno priznanje duga i obveze.

- da li je potpisivanje i ovjera priznanice na prvotni ugovor također neka vrsta priznanja obveze od strane zajmoprimca?

 

Ukoliko se u aneksu ne navodi da je produljen krajnji rok isplate, nego on služi kao neka vrsta pismenog dogovora o načinu i roku isplate... ili se time automatski krajnji rok pomiče za onoliko koliko je navedeno aneksom?

 

Na prethodno pitanje se veže i pitanje zakonskih kamata. dakle ako se one računaju od krajnjeg roka isplate u prvotnom ugovoru, da li se aneksom briše pravo na zakonske zatezne kamate pošto bi se naveo novi način i rok isplate?

 

Zbog svega toga sa u dilemi da li aneksirati postojeći ugovor, jer tim dogovorom dajem zajmoprimcu za pravo da i dalje manipulira, al opet, sve je bolje nego sud. Tako da u biti niti ne znam, da li se može pismeni dogovor o načinu i roku isplate uopće napisati u obliku aneksa ili to mora biti neka druga forma.

 

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija