Jump to content

Nepropisno zaustavljanje vozila


ju24

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima.

Dobio sam obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08 i 74/11). Točnije, zaustavio sam vozilo na nedozvoljenom mjestu (martićeva ulica, znak zabrane parkiranja i zaustavljanja, desna strana kolnika, uz parkirana vozila) i upalio sva četiri žmigavca. Naime, ako se vozilo pokvarilo, tada sam se mogao (i morao) zaustaviti na rečenom mjestu.Nakon toga sam otišao pozvati pomoć. U međuvremenu mi je prometni redar ostavio "čestitku". Pri povratku sam pokušao još jedanput pokrenuti vozilo, što mi je (nekim čudom) uspjelo. Zanima me da li je pravno opravdano žaliti se zbog privremene neispravnosti vozila po članku 79. istog Zakona. Također me zanima da li postoje neke druge osnove za žalbu, te je li moguće, ako se pokaže da sam počinio prekršaj, umanjiti kaznu s obzirom na to da sam ja (vozač) nezaposlen, a vlasnica vozila je 80%-tni invalid.

Unaprijed se zahvaljujem na svim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste ostali u kvaru treba li ste staviti trokut u smjeru odakle dolaze vozila na toj cesti, ali ovisi o kakvoj "čestitki" se radi, tj. da li postoje elementi prekršaja iz čl. 82. ZSPC-a, ne iz čl. 12. po prometnom znaku.

 

Tu kaznu od 500 kuna jest moguće umanjiti, sve ovisi kakve dokaze priložite o svom imovinskom stanju.

 

Invalidnost vlasnika vozila je nevažna činjenica.

 

Pripazite da još ne zaradite kaznu zbog nedavanja vjerodostojnih podataka o osobi koja je parkirala vozilo, jer je ta kazna najslađi prihod lokalnim samoupravama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na obavijesti piše da sam počinio prekršaj po čl. 78. s.1. ZSPC-a. Po mom mišljenju ne postoje elementi prekršaja iz čl. 82. ZSPC-a.Trokut nisam postavio, a Zakon to niti ne zahtijeva(čl.79.s.2.). Zaustavljeno vozilo nije predstavljalo smetnju za normalan tok prometa(radi se o jednosmjernoj ulici s dvije trake) ili kretanje pješaka(nisam se zaustavio na pločniku ili u blizini pješačkog prijelaza), a nije ni ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu(bila su upaljena sva četiri žmigavca). Mene zanima da li po Vašem mišljenju imam osnove za žalbu? Također me zanima koliki su troškovi žalbe?

Što se tiče kazne, radi se o 300 kn. Na obavijesti o počinjenom prekršaju ne piše tko je vozio,samo registracija vozila. S obzirom da sam ja navodno počinio prekršaj, a vozilo je registrirano na moju majku, tko je onda dužan platiti kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon određuje da se sigurnosni trokut postavlja ako se vozilo ostane na mjestima iz čl. 82. ZSPC-a, bez obzira na vaše mišljenje da li je smetalo ili nije. Za to ipak niste napisali dovoljno podataka.

 

Previše se vadite na 4 žmigavca, a ona ne znače baš ništa.

 

Još uvijek niste ništa dobili na što bi se moglo uložiti prigovor.

 

Uplatnicu valja platiti ili slijedi zahtjev lokalne vlasti vlasniku vozila da dade podatke o osobi koja je upravljala vozilom.

 

Prometni redar nije utvrdio identitet osobe, očito je da će se stvari kretati u smjeru koji sam naveo u četvrtoj rečenici posta pod #2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija