Jump to content

uknjižba uz očevid i svjedoke


kamena

Preporučene objave

Na općinskom sudu, već 10-ak godina, preko odvjetničkog ureda, vodimo više predmeta uknjižbe prava vlasništva na našu djedovinu, a temeljem pravomoćnog rješenja o diobi suvlasničke zajednice nekretnina iz 2001.g.

 

Bila bi jako zahvalna, ako bi mi ne'ko znao i mogao detaljnije pojasniti proceduru i načine uknjižbe... ako ima više načina, o kome ili čemu ovisi odabir, da li o zahtjevu odvjetnika, ili, pak, procjeni suda.

 

Naime, zbog "šporkih" papira (negdje smo posjednici, ali ne i vlasnici, i obrnuto, vlasnici, ali ne i posjednici), sve više mi se čini upitno, hoćemo li se u konačnici na sve naslijeđeno i moći uknjižiti, a naša uknjižba se vodi, uglavnom, međusobnim utuživanjima i ogluhama. Troškovi do sada nisu bili preveliki, svodili su se, uglavnom, na državni proračun... sudske pristojbe ili oglašavanja u NN... a samog odvjetnika plaćamo po obavljenom poslu, tj. po svakoj uknjiženoj čestici...

 

Sve ovo iznosim i pitam se, jer mi najnovija zbivanja pokazuju, da jedno te isto pravilo baš i ne važi za sve čestice jednako. Naime, iako nas je sud, do sada, već uknjižio na jednu česticu zemlje, bez traženja ikakvih dodatnih radnji, sada smo, po prvi put, dobili rješenje za očevid na terenu, iz kojeg izvlačim najbitnije:

- radi pojedinačnog ispravnog postupka... zakazuje se rasprava za ispravak (čl. 191. u svezi s čl. 200. st. 2 ZZK), uz očevid na licu mjesta... na raspravu se pozivaju: naš odvjetnik, privr.zastupnik odvjetnik, sudski vještak za geodeziju (geometar), i predlagatelj, dakle, ja kao opunomoćenik, koja se pozivam, da na raspravu pozovem kao svjedoke 2 (dva) međaša predmetne nekretnine (čl. 193. st. 3 ZZK), i dakako, ono najvažnije, da na račun sudskog depozita uplatim predujam od =2.000,00 kn

- možda je još bitno reći, da se predmet vodi kao RZ, pa ako može i pojašnjenje tih početnih slova predmeta (uglavnom se vode kao P).

 

Da stvar bude gora, financijski, mislim, od strane odvjetnika nam je rečeno, da nas isto to čeka i za sve ostale čestice, kako predmeti budu dolazili na red.

Ono što nas još i dodatno muči, je mogućnost da "popušimo" i "novce i ovce". Naime, papiri su jedno, a teren je nešto posve drugo. Pošto je prošlo više od 30 godina od nekorištenja i napuštenosti, ipak postoji i rizik da se na kraju i ne uspijemo uknjižiti, bilo da se ispostavi da zemlja, uslijed nesređenih papira, doista i nije naša, bilo da je netko neovlašteno uzurpirao, i koristi je sve ove godine, pa se izvlači na dosjelost.

 

Stoga me zanima i što zakon kaže o ovim predujmovima u korist sudskih depozita, iako baš i ne vjerujem da bi imali pravo na povrat, ukoliko nas sud, nedajbože, ne bi uknjižio kao vlasnike.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima, a dobrodošao je i svaki dobronamjeran savjet, informacija, mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana!

 

Imam primjedbu na izraz "napuštena" zemlja .Razlika je između napuštene i zapuštene zemlje vrlo velika .

Napuštena je ona koje se vlasnik odrekao pismenim putem ,a zapuštena zemlja može biti koja nije obrađivana ,čišćena i korištenja .

Obrađivanje tuđeg zemljišta bez valjane pravne osnove ne može biti uvjetom stjecanja vlasništva dosjelošću .

 

Teško je davati sud o tužbi bez uvida u dokumentaciju .

Vi bi se trebali sami angažirati .Putem interneta izvršiti uvid u zemljišne knjige i katastar te usporediti stanje .

Potrebno je da ispitate tužbeni zahtjev i vidite da li je odvjetnik utužio sve što se dalo utužiti i da li je obuhvatio

sve tuženike .Posjetite sudski kancel(pisarnicu) i tražite

uvid u spis i dokumentaciju,.Imate pravo sami da napišete požurnicu za rješavanje predmeta.

Zna se dogoditi da svi utuženi nisu primili tužbu radi nepotpunih adresa , a ponekad netko je u međuvremenu preminuo , pa treba obavijestiti sud o nasljednicima i njihovim adresama.

Ozbiljno tražite od odvjetnika izvještaj o učinjenom do sada.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija