Jump to content

Povratak na rad/godišnji nakon porodiljskog


Hrvatist

Preporučene objave

Pišem u suprugino ime.

 

Supruga je od 20.1.2011. na bolovanju - komplikacije u trudnoći isprva pa je 31.7.2011. rodila i cijelu 2011. godinu nije koristila ni jedan dan godišnjeg odmora.

Radi u srednjoj školi.

Budući da se namjerava vratiti na posao 7.5.2012., iskoristila bi puni godišnji iz 2011. godine u trajanju od 29 dana (toliko su joj rekli u školi da ima dana) koji bi taman završio 15.6., kada završava i nastava - namjera joj je ne vraćati se u nastavu, već odmah čim nastava završi.

 

Prema Kolektivnom ugovoru, vidim da ima pravo na regres, a pročitao sam i ovdje na forumu da ima pravo čim započne koristiti godišnji.

 

Ono što nas zanima jest sljedeće - Ministarstvo je zbog krize počelo sugerirati ravnateljima škola da ne dopuštaju lako godišnje jer onda plaćaju i zamjenu punu plaću i osobu koja je na godišnjem.

 

Molim vas, je li moguće da supruga ne dobije traženi godišnji i na što se trebamo pozivati?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

mene zanima slična situacija.

Od 24.1. 2011. sam na komplikacijama, rodila sam u kolovozu i vratila bih se oko 15.6. kad prestane nastava, a prije bih iskoristila i GO ako imam pravo na njega i koliko.

 

2010.kad sam se vratila isto tako 15.6. dobila sam pravo na stari GO od 15 dana (naknadno!), a s time da sam bila i 8 dana na bolovanju tako da mi je lipanj tada bio loše isplaniran. Zato bih se rado bolje isplanirala u uvoj godini.

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Hrvatist,

izgleda da niste dobili moju privatnu poruku, pa ponavljam odgovor.

Vaša supruga ima pravo na godišnji odmor za 2011. godinu, u punom trajanju, ali ga mora iskoristiti do 30.lipnja 2012. godine. Ono što ne iskoristi-propada joj. Ima pravo i na regres za 2011. godinu (odluku o GO prati regres). Dakle, neka napiše zamolbu za ostvarivanje prava na godišnji odmor, navede u kojem terminu ga želi koristiti i to uputi ravnatelju škole, koji donosi odluke o tom pravu. Unatoč uputama iz MZOS-a, ravnatelj neće moći odgovoriti negativno, jer su upute bez zakonskog utemeljenja. Njihovo je utemeljenje u zdravorazumskom odnosu prema novcu u državnom proračunu - skupo je ovakvim vratolomijama plaćati dvije osobe. Nadalje, prema novim propisima o roditeljskom dopustu, vaša supruga može do sedme godine života djeteta koristiti preostali roditeljski dopust, ako joj ga preostane, jer će se ranije vratiti na posao korištenjem godišnjeg odmora, a da bi dobila veću plaću. Raspitajte se o tome, ja ne znam detalje, samo mi je poznato da ranije završen roditeljski dopust nije bespovratno izgubljen.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija