Jump to content

Ne zaboravite-alimentacija i zastara


dubravko1

Preporučene objave

Ne zaboravite se pozvati na zastaru tradžbina prilikom određivanja zaostataka alimentacije jer sud nije dužan na to vas podsjetiti ako se sami ne pozovete.

 

ZAKON O OBVEZNIM ODNOSIMA

Članak 226.

 

(1) Tražbine povremenih davanja koja dospijevaju godišnje ili u kraćim razdobljima, pa bilo da se radi o sporednim povremenim tražbinama, kao što je tražbina kamata, bilo da se radi o takvim povremenim tražbinama u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je tražbina uzdržavanja, zastarijevaju za tri godine od dospjelosti svakoga pojedinog davanja.

 

(2) Isto vrijedi za anuitete kojima se u jednakim unaprijed određenim povremenim iznosima otplaćuju glavnica i kamate, ali ne vrijedi za otplate u obrocima i druga djelomična ispunjenja.

 

Dakle svaka pojedina tradžbina(rata alimentacije npr.) zastarjeva za 3.godine

a pravo za uzdržavanje ne zastarjeva dok dijete ne bude punoljetno pa mislim 5.godina poslije jer je to opći zastarni rok ali pojedine rate da,kad prođe rok od 3.godine zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kamate isto zastarijevaju za tri godine(možda u pojedinim slučajevima za 5.,opći zastarni rok,ali nije sigurno).

Preporučio bi svim mama kamatarkama i utjerivačicama alimentacija da se pokušaju lijepo dogovoriti jer "lijepa riječ gvozdena vrata otvara" a utjerivanje dugova pa i onih iz alimentacije proklet je posao. A kad se lijepo dogovoriš svi sretni a dijete najsretnije.

Osim toga kamate se ne računaju onako kao što se laički odmah zaključi kao 15% godišnje to je neuporedivo manje jer ne računa se glavnica x 15%+glavnica x !5% + glavnica x15% nego svaki mjesec posebno tako da otprilike na kraju se dobije cca.15-20% od ukupnog dugovanja a čini mi se da se mora posebni postupak za to pokrenuti a ako je tako kamatarenje se definitivno ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Obiteljski zakon

Članak 209.

(1) Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete.

(2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.

(3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.

(4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija