Jump to content

Odricanje od prava na posjedovnu zaštitu


cjohn

Preporučene objave

Pozdrav, imam kratko pitanje. U ugovoru o najmu stana koji bih kao najmoprimac trebao uskoro potpisati među ostalim stoji i točka koja sadržava slijedeće:

 

"Najmoprimac izjavljuje kako se odriče od prava na posjedovnu zaštitu"

 

Možete li mi malo pojasniti o čemu se točno tu radi. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dakle, radi se o tome da nakon sto vam istekne ugovor o najmu stanu najmodavac vas ne moze prisilno iseliti iz stana jer ga u protivnom mozete tuziti za smetanje posjeda. kad podnesete tuzbu zbog smetanja posjeda sud ispituje da li ste posljednji, fakticni, i miran posjednik, a buduci da vi to jeste uzivate posjedovnu zastitu. U praksi to znaci da sud donosi rjesenje kojim nalaze najmodavcu da uspostavi prijasnje posjedovno stanje, tj. da vam vrati posjed stana. ono sto je bitno kod parnice zbog smetanja posjeda je cinjenica da sud ne ispituje tko je vlasnik ni da li imate pravni temelj posjedovanja.. Ukoliko se vi odrekenete posjedovne zastite olaksavate najmodavcu proces iseljavanja jer ukoliko imate posjedovnu zastitu mozete ostati u stanu, a njemu preostaje da podigne vlasnicku tuzbu i trazi vase iseljenje. A u tom postupku se onda ispituje tko je vlasnik i sud nalaze delozacij te vam nalze da platite najamninu koju niste platili. Ovaj postupak moze trajati i nekoliko godina, a za to vrijeme vi zivite u stanu. Zato najmodavcu ne odgovara da imate posjedovnu zastitu jer mora cekati pravomocnost presude da bi se vi iselili iz stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija