Jump to content

Vožna u alkoholiziranom stanju


tajmahal1991

Preporučene objave

Pozdrav,

evo ovako imam jedan problem pa bi molija ako mi neko moze dat savijet,naime dana 20.04 u 3 i 35 ujutro zaustavljen sam od strane policijskih sluzbenika zbog prolaska kroz crveno svijetlo.alkotestiran san i utvredno mi je 0.98 promila alkohola u krvi(da napomenem da sam mladi vozac) na licu mjesta mi je oduzeta vozacka dozvola i policjaci su mi ispisali dvije kazne(jedna obavezni prekrasjni nalog za voznju u alkoholiziranom stanju u iznosu od 1000kn i 6 mjeseci bez vozacke a druga prekrsajni nalog za prolazak kroz crveno svjetlo 2000kn i 3 mjeseca)ne poricem krivnju da san vozija pod utjecajem alkohola a prolazak kroz crveno svjetlo je ibja takav da se taman mijenjala boja a iza mene je bilo jedno auto i ja san prosa na zut0 (receno mi je da policija ne mari ako nije zeleno)da izbjegnem eventualni sudar jer se iza mene doslovno priljepija ja san naravno usa u raskrizje i prosa on se zaustavija nakon cega san iza sebe vidija plavu rotaciju ostalo vec znate...zanima me ako mi moze neko dat koristan savijet dali se zaliti na ovo gore barem za umanjenje kazni jer sam student prvi put kaznjavan i nemam nikakvih prihoda...znam da su ovo gore teski prometni prekrsaji pa ne znam koliko ima smisla zaliti se i kako to sve ide pa ako ima neko da mi to malo bolje objasni i sve..unaprijed hvala ivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za tu koncetraciju alkohola je jednaka kazna za "mlade" i "obične" vozače.

 

Ukoliko su policajci napisali "obvezni" prekršajni nalog za alkohol sa zabranom upravljanja od 6 mjeseci, onda su napravili gadnu grešku, jer je trebalo prekrižiti "X" na rubrici "Prekršajni nalog". Ja bi tu grešku iskoristio na način da bi jednostavno platio uplatnicu što prije, jer je nezakonito određivati bilo što osim novčane kazne u Obveznom prekršajnom nalogu.

 

Ivo provjerite još jednom što ste dobili.

 

Za prolazak kroz crveno svjetlo bilo bi korisno pisati prigovor u kojem bi trebalo priznati prekršaj, prigovoriti samo na visinu sankcije i priložiti potvrdu o studentskom statusu i potvrdu iz porezne da nemate prihoda iz imovine, nakon čega sud ima ovlast novčani dio kazne od 2.000 kazne umanjiti za 2/3 na nekih cca 700 kuna ili potvrditi policijsku kaznu, a zaštitnu mjeru zabrane upravljanja nikako ne izreći, umanjiti na 1 mjesec ili potvrditi onu kaznu od policije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica hvala ti na brzom odgovoru...uglavnom evo ponovo gledam ove kazne i da stvarno je stavljen x na obavezni prekrasjni nalog za voznju u alkoholiziranom stanju pise da sam krvi jer sam tada i tada vozija s 1 promilom u krvi i da mi se izrice kazna od 1000kn i zabrana upravljanja vozilo 6 mjeseci i da moram platit 110kn nekakvih njihovi troskova prekrsajnog postupka...ako san ja dobro svatija tvoju poruku ako je zaokruzen obavezni prekrasjni nalog znaci da ce mi bit naplaceno 1000kn a da mi se vozacka nece oduzeti na 6 mjeseci koliko pise ovde?ovo s obaveznim prekrasjnim nalogom je garant greska mladog kolege koji je ispunjavao jednu kaznu a stariji kolega drugu kaznu jer na drugoj kazni za crveno svjetlo pise prekrsajni nalog kazna za prolazak kroz crveno svjetlo 2000kn 3 mjeseca bez vozacke o eventualni svjedok je naveden kao maldi kolega u slucaju ako se budem zalio...uglavnom poslusat cu tvoj savijet platit kaznu za voznju u alkoholiziranom stanju nadam se da onda s tim nece bit problema jer je obavezni prekrasjni nalog ili ako oni skuze gresku ne znan ni ja a za prekrasjni nalog cu napisat ovo kako si ti rekao da sam kriv da mi je zao student prvi put kaznjen slabo imovinsko stanje itd itd nadam se da ce se to uzeti u obzir...hvala ivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada platite tu uplatnicu za alkohol, bilo bi korisno poslati policiji preporučeno pismo u kojem prilažete presliku uplatnice i citirate slijedeću odredbu zakona:

 

PREKRŠAJNI ZAKON

Opći uvjeti za izdavanje obaveznog prekršajnog naloga

Članak 239.

(1) Ovlašteni tužitelji iz članka 109. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Zakona prije pokretanja prekršajnog postupka protiv počinitelja prekršaja, uključivši i maloljetnika, obvezno će izdati prekršajni nalog (obavezni prekršajni nalog) za:

1. prekršaj propisan odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave,

2. prekršaj propisan zakonom za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku osobu, do 5.000,00 kuna za počinitelja prekršaja fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, do 10.000,00 kuna za pravnu osobu i do 5.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Ako za prekršaj odgovaraju pravna i u njoj odgovorna osoba, a uvjeti za izdavanje obaveznog prekršajnog naloga postoje samo u odnosu na pravnu osobu, obavezni prekršajni nalog izdat će se i u odnosu na pravnu i u odnosu na odgovornu osobu. Ako uvjeti za izdavanje obaveznog prekršajnog naloga postoje samo u odnosu na odgovornu osobu, neće se izdavati obavezni prekršajni nalog.

 

 

Prema stavku 1. točke 2. nemaju vam pravo poslati obavijest da vam počinje teći zaštitna mjera zabrane upravljanja od 6 mjeseci.

 

Svoju kopiju kazne čuvajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aha hvala ti puno na informacija...zanima me samo za ovu drugu kaznu na koju se planiran zalit za prolazak kroz crveno svitlo oce to naljutit njih sta su se zeznili pa se iskalit na meni preko ove druge kazne i oce sudac imat uvid u ovu prvu kaznu(voznja u alkoholiziranom stanju) jel ja sada u zalbi mogu navest da nisan prethodno kaznjavan?hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po pravilu, ako se u roku plati obvezni prekršajni nalog ne pokreće se prekršajni postupak, te nema ni traga u prekršajnoj evidenciji na sudu da je ranije postojala kazna.

 

U vašem slučaju stvar je komplicirana.

 

Očito se dogodila proceduralna pogreška, policija će vam sigurno poslati dopis u kojem izdati obvezni prekršajni nalog poništavaju i izdavaju prekršajni nalog ili ispravak tog obveznog prekršajnog naloga u prekršajni nalog.

 

Policija može povući obvezni prekršajni nalog ili prekršajni nalog prije nastupanja pravomoćnosti, a njegovim plaćanjem je on postao pravomoćan.

 

Pretpostavljam da je prvi radni dan greška otkrivena i da je dopis prema vama već na putu.

 

Plaćeni pogrešno sačinjeni obvezni prekršajni nalog je poprilična neugodnost za onog tko ga je izdao.

 

Okljevanje može imati svoj cijenu.

 

Na vas se nema tko što ljutiti i iskaljivati, to su institucije koje već godinama odrađuju svoje poslove, ništa prema nikom osobno.

 

Ukoliko policija stigne preimenovati pogrešno sačinjen obvezni prekršajni nalog u prekršajni nalog, naravno da će se oba predmeta naći na stolu u istog suca u isto vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aha aha pa stvar je poprilicno onda komplicirana...nista ja to danas placam i saljem njima preporuceno onako kako ste mi vi predlozili s onom stavkom zakona da mi nemogu oduzet vozacku...kakvi ce problemi iz toga nastat i oce li mi doc ispravljeni prekrsajni nalog na adresu neman pojma al nadam se ako platim da oni nemaju ovlasti da to meni kasnije poniste jer je nastala greska ili kako?hvala petpetica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

aha...a evo ja sam otisao do poste i sve rjesio s njima platio sam 1000kn kazne za voznju u alkoholiziranom stanju i 110kn nekih troskova prekrajnog postupka tako da me sve skupa s slanjem onih dokumenata u policijsku postaju doslo 1150kn uplatnica originalna kazna i ostalo je sve u mene i nastojim to zadrzat do kraja procesa...sada sam bas napisao zalbu na prolazak kroz crveno svjetlo pa je planiramo ovde priloziti da je vi petpetica a i ostali kome bude potrebno mogu vidit ali i ako sam negdi pogrijesio da me ispravite ili da nadopunim ako sam nesto izostavio.

 

Krivnju po ovom prekršajnom nalogu priznajem.Smatram da san imao i opravdan razlog za tu radnju. U neposrednoj blizini raskrizja uočio sam da se na semaforu pali žuto svijetlo,odlučio sam proći kroz žuto, a zatim u raskrižju i crveno svjetlo iako nisam vozio velikom brzinom smatrao sam da se nebi mogao na siguran način zaustaviti, jer se iza mene nalazilo drugo vozilo koje mi je bilo jako blizu, te je pokazivalo namjeru prolaska, pa mi se ovo učinilo kao pogodnije rješenje.Izražavam duboko kajanje radi ovog mog prekršaja,te isto tako smatram da nisam nikoga ugrozio jer je bila noć i gotovo da nije bilo prometa,ovako nešto se više neće ponoviti.Nisam prije kažnjavan, te Vas molim da ovu kaznu UMANJITE jer je za moje prilike izrazito visoka.Mislim da će i takva ostvariti svrhu kažnjavanja, te da će na mene utjecati tako da ubuduće više pazim.Student sam,neman prihoda kojima bih mogao isplatiti ovu kaznu,roditelji su slabog imovinskog stanja od kojih je jedno nezaposleno,a drugo ima malu mirovinu.

Nadam se povoljnom rješenju ovog mog predmeta pa se unaprijed i zahvaljujem.

 

eto to je zalba koju sam napisa na osnovi par primjera savjeta i tako to pa ako mi vi mozete skrenut paznju na neki dio zalbe ili kako da je nadopunim ili izbacim nepotrebno bija bi vam zahvalan..pozdrav ivo

samo da jos napomenem da san danas bija u postaji prometne policije u splitu i pridigao sam vozacku dozvolu jer je istekao rok od tri dana na koliko mi je oduzeta tamo s vozackom sam vidija i kazne i dalje je tamo stajala ona s obaveznim prekrsajnim nalogom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

petpetice, pod #2 ste napisali da se treba dostaviti potvrda iz porezne (pretpostavljam da se radi o potvrdi o imovnom stanju)...

kada se u prigovoru pozivamo samo na smanjenje kazne bez osporavanja prekršaja, da li je dovoljno dostaviti potvrdu o nekažnjavanju da bi sud umanjio kaznu ili se obavezno mora dostaviti i potvrda o imovnom stanju? odnosno može li sud samo temeljem potvrde o nekažnjavanju smanjiti kaznu na opći zakonski minimum odnosno izdati opomenu a sve pod opravdanjem "nisam nikada počinio kaz./prek. djelo..."

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni sudovi vode Prekršajnu evidenciju i njima nije potrebno dostavljati nikakve potvrde o nekažnjavanju.

 

Potvrda o imovinskom stanju je nužna jer postoje osobe koje su nezaposlene, nemaju nikakvih primanja iz radnog odnosa, ali imaju toliki prihod od imovine da cijeli život ne moraju nikad ništa raditi.

 

Sud odlučuje, u okvirima Prekršajnog zakona, u kojem će iznosu odrediti kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija