Jump to content

izvanknjižno vlasništvo


philipha.j

Preporučene objave

Poštovani,molila bi Vas neke informcije vezane uz izvanjknjižno vlasništvo nekretnine. Jedini sam nasljednik kuće koja se nalazi u izvanknjižnom vlasništvu, a prije je bila u vlasništvu mojih roditelja. Posjedujem originalni kupoprodajni ugovor.

Budući da namjeravam prodtai navedenu nekretninu, zanima me je li je moguće prodati u ovom izvanknjižnom statusu i ako da, po koliko nižoj cijeni (ako Vam je poznato). Isto tako, zanima me kako ide procedura uknjižavanja i koliko bi otprilike koštala?

Hvala lijepo na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Misljenja sam da se ista pogresno izrazila,koliko mogu shvatit roditelji su kupili nekretninu ali je nikad nisu uknjizili,tako da nisu pravno gledajuci postali vlasnici,nego samo zakoniti posjednici.Ako je tako,prvo provjerite u zemljisnim knjigama ko se vodi kao vlasnik-ci na istoj nekretnini,(pretpostavka da nisu isti koji su sklapali kupoprodaju s vasim prednicima)te da sa istima stupite u kontakt i objasnite situaciju,kako bi vam izdali ispravu podobnu za prijenos prava vlasnistva.,cime bi stekli pravo vlasnistva i lakse bi vam bilo raspolagati nekretninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za svaki slucaj,dobro cuvajte taj ugovor o kupoprodaji,tim pravnim poslom ce te moci ako do sudskog spora dodje,dokazati da ste vi i vasi prednici bili zakoniti posjednici.Procitajte dole navedeno pa ce vam biti jasnije.Posjednik stječe dosjelošću pravo vlasništva na nepokretnoj stvari koja je u vlasništvu druge osobe, protekom deset godina savjesnog i zakonitog posjeda. Posjednik stječe dosjelošću pravo vlasništva na nepokretnoj stvari koja je u vlasništvu druge osobe, proteklom dvadeset godina savjesnog posjeda..Vrijeme potrebno za dosjelost počinje teći od dana kada je posjednik stupio u posjed stvari, a završava se istekom posljednjeg dana vremena potrebnog za dosjelost. U vrijeme posjeda uračunava se i vrijeme za koje su prethodnici posjednika posjedovali stvar kao svjesni i zakoniti, odnosno savjesni posjednici. Na zastoj, odnosno prekid dosjelosti, shodno se primjenjuju zakonskeodredbe o zastoju, odnosno prekidu zastarjelosti potraživanja..POZDRAV

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija