Jump to content

Zastara prekršajnog postupka - alkotest


Kovin

Preporučene objave

Prošlo je više od dvije godine od alkotesta (bez prometne nezgode) na kojem mi je na licu mjesta oduzeta dozvola na 3 dana. Napisao sam prigovor i rekli su mi da sada čekam poziv suca za prekršaje. Prekršaj je počinjen u vremenu kada je zastara bila dvije godine, ali je par mjeseci taj rok za zastaru produžen na četiri godine.

 

Interesira me da li se meni računa onaj zakon koji je bio u vrijeme počinjenja ili novi. Ako je u mom slučaju došlo do zastare, što mi je činiti kad (ako) dobijem poziv od suca za prekršaje. Ako i za mene vrijedi novi zakon kako da smanjim 9 mjeseci oduzimanja dozvole odnosno 2000 kn koliko su mi, obzirom na napuhano odredili policajci na licu mjesta.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Jasminasud, naročito zbog dobrih vijesti da mi je prekršaj ušao u zastaru. Također hvala na upozorenju. Dakle normalno mi je da ću se odazvati na poziv suca za prekršaje, ali ako se postupak bude provodio bez obzira na zastaru da li je dovoljno reći da mi je žao što sam pio dok sam vozio i da nisam imao nikakvih prekršaja od toga, ali da mislim da ne podliježem nikakvim sankcijama obzirom na zastaru. Ako postoji neka kvaka, bojim se da će to naljutiti suca pa mi neće smanjiti sankcije. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelo alternativiteta ("uporaba" samo jednog zakona) se koristi ako se na neizravan način produljio zastarni rok.

Ovdje je riječ o izravnom produljenju zastarnog roka, pa ako je zastara već nastupila, ona ne može ponovno teći, ali ako je u trenutku izmjene zakona još tekla, onda se ima primijeniti novi zastarni rok. Sjednica VSRH 25.9.2006. (VSRH Su-IV-155/06).

 

Ali kao što je jasmina rekla, apsolutna zastara je 4 godine, pa znači prekršaj počinjen 17.7.2008. je danas zastario. Tako da i vaš prekršaj koji je očito počinjen krajem 2007. je apsolutno zastario.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hmm, hvala na odgovorima i sory što nisam čitao forum do sada.

Malo sam surfao:

 

Izvod iz Prekršajnog zakona N.N- 107/07

Zastara prekršajnog progona, tijek i prekid zastare

Članak 13.

(1) Prekršajni se progon ne može pokrenuti kad protekne dvije godine od počinjenja prekršaja.

(2) Posebnim se zakonom može propisati dulji rok za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane tim zakonom ali ne dulji od tri godine.

(3) Zastara ne teče za vrijeme za koje se prema zakonu prekršajni progon ne može poduzeti ili se ne može nastaviti.

(4) Zastara se prekida svakom postupovnom radnjom nadležnog tijela koja se poduzima radi prekršajnog progona počinitelja zbog počinjenog prekršaja.

(5) Nakon svakog prekida zastara počinje ponovno teći.

(6) Zastara prekršajnog progona nastupa u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko je prema zakonu određena zastara prekršajnog progona.

(7) Propisi o zastari, njezinom tijeku i prekidu odnose se i na stegovne kazne koje sud izriče tijekom postupka

 

Da li se u mom slučaju može primjeniti ova zastara prekršajnog progona? Dakle, nakon što sam napisao prigovor i podigao vozačku dozvolu, nisam dobio nikakav poziv od suca za prekršaje.

 

Prekršaj sam počinio 30.06.2010., a na televiziji sam gledao nedugo NAKON toga da je upravo stupio na snagu zakon po kojem je za navedeni prekršaj zastara produžena na 4 godine.

 

Molim vas da li je moj prekršaj ušao u zastaru ili ne? Što mi je najbolje činiti, ako nije?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija