Jump to content

Čl. 173 st. 1 i 2


zekoslavmrkva

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Prije nekoliko dana su me uhvatili u posjedovanju 45,9 grama marihuane.

To sam imao za osobne potrebe, jer mi je tako jeftinije i duže mi traje, te s nikakvom namjerom da ikome prodajem niti sam ikome prodavao sto oni naravno nisu povjerovali i ja nikako ne mogu dokazati suprotno, a ja čak ni ne poznajem nikoga u kvartu. Rekao sam im da sam to uzeo od lika kod fax-a kako je i bilo. Međutim pakiranje je bilo u 2 vrećice (po cca 23 grama) što ja nisam znao prije jer sam to samo pokupio i uputio se doma.

Zadršan sam u pritvoru na noć i drugi dan su mi išli u pretres stana i nisu ništa pronašli te su me pustili i sada cekam da mi stigne poziv od suda. Nikada prije nisam kažnjavan, idem na fax (još mi je ostalo 2 ispita i završni do kraja), radim studentski posao i nikako mi ne treba da sada odem u zatvor kako mi oni prijete.

Uz to sam još dobio i novčanu kaznu za strganu osobnu 3.000kn. Da li tu kaznu mogu platit na rate i kome da se obratim budući da su mi u policiji rekli da se u vezi toga javim ministarstu financija (na koje naravno kazna glasi), a u ministarstvu financija mi je rečeno da se probam dogovorit sa policijom ili sudom koji su mi izdali kaznu. Stvarno više ne znam šta da radim..

Koje su mi prognoze, savijeti?

Koliko se otprilike čeka poziv od suda i ako bi nekako to uspio odgoditi do 1.1.2013. da li bi me kačio taj novi zakon ili ovaj po kojem sam uhićen.

Svaki savjet je dobrodošao!!!

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strgana osobna: pišeš prigovor na dobiveni nalog i moliš u njemu drugačije plaćanje. Pogledati u Prekršajnom zakou sadržaj prigovora i na što ćeš se pozvati (izrečena sankcija)

 

173: istina, danom stupanja na snagu novog zakona, on postaje mjerodavan za tebe. Kazneni okvir koji te očekuje je od jedne do deset godina zatvora.

Koliko se čeka na sud, to ne bih znao, netko će drugi morati odgovoriti.

 

Tužna je činjenica da je nekad u sudskoj praksi za osudu dovoljna samo pronađena veća količina droge, i ništa više nije potrebno za osudu.

No, ipak nije sve tako crno kako se kaže. Pozivanje na presudu Žup. sud u Zagrebu (Kž 531/98) pomaže utoliko što sud u tom slučaju zaključuje da broj paketića sam za sebe nije okolnost koja nedvojbeno i na siguran način upućuje da okrivljenik nabavlja drogu radi prodaje. Također ako kažeš da nisu ništa našli kod tebe doma, odnosno da nije postojao pribor za mjerenje i slično, možeš se pozvati na Županijski sud u Zagrebu (Kž-1092/97). On kaže kako postojanje pribora za mjerenje količine droge samo upućuje na sumnju u mogućnost ilegalne prodaje, ali opet ni to samo za sebe nije dovoljan dokaz. Nepostojanje takvog predmeta kod tebe ide samo tebi u prilog.

To je ukratko što mogu reći što se tiče obrane.

Olakotne okolnosti o studiranju/poslu idu samo tebi u prilog naravno.

 

Priznanje i pokajanje ima veliku težinu pogotovo ako nisi kažnjavan prije, a najveće ublaženje kazne koje možeš očekivati je do 6 mjeseci zatvora.

S druge strane, predviđeno je i oslobođenje od kazne za onog tko dragovoljno bitno pridonese otkrivanju djela odnosno počinitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa najvjerovatnje će te suditi po članku 173.1 to nije do policije već do državnog odvjetništva, policija je samo tu da prikuplja dokaze. Uglavnom ako nisi bio kod istražnog suca onda prvo ideš kod njega da daš iskaz (iskaz koji si dao na policiji ne vrijedi na sudu), pa se nakon nekog vremena izdaje nalog DO, pa se saziva ročište, pa se donese presuda, ako nepovoljna za pa tebe se žališ što traje. Ako bi kojim slučajem bio članak 173.2 uzmi odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepša hvala svima na odgovorima i pomoći!

Imam još nekoliko pitanja ako nije problem.

Strgana osobna: pišeš prigovor na dobiveni nalog i moliš u njemu drugačije plaćanje. Pogledati u Prekršajnom zakou sadržaj prigovora i na što ćeš se pozvati (izrečena sankcija)

 

Uspio sam naći za sadržaj. Ako sam dobro razumio to je Članak 236. Prekršajnog zakona, al' jos uvijek mi nije jasno ovo na sto se moram pozvati. Da li znate ako ima ne internetu negdje primjer sličnog prigovora. I kome dostavljam taj prigovor policiji ili sudu?

 

Drugo pitanje je ako mi možete malo bolje objasniti što znače kratice Kž 531/98 i Kž 1092/97 budući da nisam ni malo stručan po tom pitanju. Trazio sam po internetu, ali nisam uspio nista pronaći.

 

Još ima nekoliko stvari koje su mi nejasne i čudne. Naime u policiji nisu uzeli nikakav iskaz od mene niti me tražili da išta potpišem osim potvrde o oduzimanju predmeta.

Još smatram da ima nekoliko grešaka koje sam napravio jer sam bio pod stresom i izvan sebe, a to je da sam im priznao koliko sam platio sve te sam potpisao neki papir na kojemu je bilo da odbijam pravo na odvjetnika (ja sam rekao da ne poznam nikoga i ako imam pravo na odvjetnika od njih na što je on rekao da nemam i zaokruzio ne). Da li to znači da ja sada na sudu ne mogu imati odvjetnika?

Hvala!

LP!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ove presude ne gledas na googleu već na stranici "sudskapraksa.vsrh.hr/supra"

 

što se prigovora tiče, pišeš kao najobičniji dokument.

- u lijevom gornjem kutu pišeš tko šalje i svoju adresu

- u gornjem desnom pišeš komu šalješ i njegovu adresu (šalješ prekršajnom sudu putem te i te policijske postaje s tom i tom adresom)

- napišeš naslov dokumenta: prigovor

- ispod toga napišeš koji je broj i kojeg je datuma dobiven taj nalog. to nađeš na svom nalogu

- zatim pišeš razlog zašto pišeš: pišem zbog izrečene imovinskopravne sankcije

- sad to obrazložiš: ja ubogi student, ne radim, neće se ponoviti, slomila se tu večer, nisam kriv, pala na pod, netko stao, pls smanjite kaznu li barem u rate... bla bla

- na kraju: obavezno potpis

 

To ili odneseš u dotičnu policijsku postaje koja ti je uručila nalog ili im šalješ preporučeno poštom.

uređeno: od crni petar
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovako....

 

Iz iskustva znam pošto sam pao sa istom količinom i isto je bilo u 2 paketa,bilo je mi prvi put (neznam jel je tebi) i dobio sam 6 mjeseci uvjet sa godinom dana rok kušnje(poziv sam dobio za 2, 3 mjeseca),sta ces i ti dobit garant,cak ti ni netreba odvjetnik ali ako ga zelis uzmi ga.Nadam se da sam ti olaksao...

 

i da..sta se tice kazne za osobnu mozes platit max na 6 rata ili se žali

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija