Jump to content

Stjecanje nizozemskog državljanstva


morky

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

molim ako mi možete pomoći sa slijedećim:

od 1999-2004 sam živila u Nizozemskoj te sam tamo 2001 rodila dijete - otac je nizozemski državljanin (dijete je odmah dobilo nizozemsko državljastvo). Pošto nam prije rođenja djeteta policija nije dozvolila ulazak u brak (iz razloga što on nije imao stalno zaposlenje) 2001. (nakon rođenja djeteta) smo sklopili smo ugovor o zajedničkom životu. Zbog neslaganja smo se razišli 2003, dijete je od tada samnom u Hrvatskoj, ima i HR državljanstvo.

Zanima me koje su mogućnosti da ja kao majka djeteta koje ima nizozemso državljanstvo ostvarim pravo na isto?

 

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je pitanje za holandske pravnike, a ne za hrvatske, i za to bi bilo najbolje da kontaktirate neke od nizozemskih kolega. Provjerite da li kao majka nizozemskog državljana možete kvalificirati za besplatnu pravnu pomoć tamo.

 

Pokušat ću ponuditi kakav-takav odgovor. Nizozemski zakon o državljanstvu mi nije poznat, no pretpostavljam da kao i u drugim europskim zakonskim rješenjima o stjecanju državljanstva, državljanstvo ne možete steći samo po osnovi toga što ste majka državljana te zemlje.

 

No, vjerujem da bi vam to mogla biti osnova da dobijete trajni boravak, pa bi nakon proteka određenog broja godina života u Nizozemskoj mogli zatražiti državljanstvo po osnovi naturalizacije (prirođenja).

 

Znači, ono što mi se čini da možete pokušati (naravno, uz uvjet da imate namjeru vratiti se živjeti u Nizozemskoj) je kao majka malodobnog nizozemskog državljana (koji ima pravo živjeti u zemlji svog rođenja i državljanstva) zatražiti trajni boravak u Nizozemskoj (iz razlog što je vaše dijete, nizozemski državljanin, maloljetan i vi o njemu skrbite).

 

Svaki zakon o državljanstvu propisuje broj godina života u određenoj zemlji te druge uvjete koji su potrebni, a nakon kojih se može tražiti državljanstvo po osnovi naturalizacije (tj. zakonitog života u toj zemlji i poštovanja propisa i kulture).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija