Jump to content

Oslobađanje od plaćanja javnobilježničke pristojbe


zpostic

Preporučene objave

Poštovani!

Nezaposlen sam dvije godine i bez prihoda. Obraćam Vam se jer me do sada nije imao tko uputiti i boraveći slučajno u jednom drugom javnobilježničkom uredu doznao sam da imam pravo na oslobađanje od plaćanja javnobilježničke pristojbe a zbog lošeg imovnog stanja.

U studenom prošle godine mi je umro otac i ja sam jedini nasljednik.

Ostavinska rasprava je bila u veljači ove godine.

Općinski sud u Delnicama je predmet proslijedio Javnobilježničkom uredu na što sam uložio Prigovor sa zahtjevom za izuzećem koji je odbijen, obzirom da nisam bio upoznat na koji način mogu ostvariti oslobađanje od plaćanja Javnobilježničke pristojbe, a što smatram da je dužnost sudskih djelatnika koji vrlo dobro znaju moju situaciju jer smo mala sredina.

Pristojba je određena u visini 2.500,00 kn, a obzirom na moju situaciju, od otplate kredita do plaćanja režija za stan koji još uvijek nije moj, prisiljen sam se bio zadužiti a sve u nadi da ću ipak naći posao i riješiti situaciju.

Molim Vas da me uputite što i kako dalje kako bi riješio stambeno pitanje.

 

Članak 11a.

 

Sud će osloboditi od plaćanja javnobilježničke pristojbe stranku koja prema svom općem imovnom stanju ne može podmiriti javnobilježničku pristojbu bez štetnih posljedica za nužno uzdržavanje sebe i svoje obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam ovo našla pa možda pomogne!

 

OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA TROŠKOVA

JAVNOBILJEŽNIČKOG POSTUPKA

 

Pod troškovima javnobilježničkog postupka podrazumijevaju se troškovi javnobilježničke pristojbe, zatim troškovi javnobilježničke nagrade te naknada troškova. Ove troškove, u pravilu, su dužni podmiriti korisnici javobilježničkih usluga, odnosno stranke u postupcima u kojima javni bilježnik poduzima službene radnje.

 

Oslobađanje od plaćanja troškova javnobilježničkog postupka regulirano je odredbom članka 41. Zakona o javnom bilježništvu (NN 78/93., 29/94., 16/07. i 75/09.), kojom je odredbom propisano:

 

da stranka koja ima pravo na oslobađanje od snošenja troškova postupka po pravilima Zakona o parničnom postupku, može zatražiti od suda, koji je mjesno nadležan na području gdje se nalazi sjedište javnog bilježnika od kojega se traži poduzimanje službene radnje, da je oslobodi od dužnosti plaćanja pristojbi za obavljanje te radnje;

da zakonom određeni sud može, u skladu sa pravilima javnobilježničke tarife, osloboditi stranku, na njezin zahtjev, od plaćanja i nagrade i naknade troškova javnom bilježniku.;

da stranka može biti oslobođena od snošenja određenih troškova pružanja javnobilježničkih usluga u skladu s općim aktima Komore.

 

 

Za razliku od članka 41. Zakona o javnom bilježništvu ovo je pitanje podrobnije regulirano odredbama Zakona o javnobilježničkim pristojbama (NN 72/94, 74/95 i 87/96). Tako su u članku 10. ovog Zakona taksativno navedeni svi oni koji su oslobođeni plaćanja troškova pristojbe za isprave i službene radnje javnog bilježnika, a među njima su i:

 

imatelji socijalnih iskaznica, na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status i umirovljenici koji primaju zaštitni dodatak;

humanitarne organizacije i organizacije koje se bave zaštitom osoba s invaliditetom i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih u obavljanju humanitarne djelatnosti.

 

 

Nadalje, odredbe članka 11. i 11.a istog Zakona propisuju:

 

da građanin ima pravo na oslobađanje od plaćanja pristojbi ako sud na području kojeg se nalazi sjedište javnog bilježnika od kojeg se traži poduzimanje službene radnje, donese rješenje o oslobađanju od plaćanja javnobilježničke pristojbe. To rješenje djeluje od dana kada je dostavljeno javnom bilježniku i vrijedi za sve podneske i radnje za koje je nastala obveza toga dana ili kasnije;

da će sud osloboditi od plaćanja javnobilježničke pristojbe stranku koja prema svom općem imovnom stanju ne može podmiriti javnobilježničku pristojbu bez štetnih posljedica za nužno uzdržavanje sebe i svoje obitelji;

da će pri donošenju ove odluke sud ocijeniti sve okolnosti, a osobito vrijednost službene radnje, broj osoba koje stranka uzdržava i prihode koje imaju stranka i članovi njezine obitelji.

 

 

 

U ovom slučaju uz prijedlog za oslobađanje od plaćanja pristojbe osoba mora podnijeti i potvrda o imovnom stanju (izdaje Porezna uprava Ministarstva financija) te dati izjava na sudski zapisnik o svom imovnom stanju i imovnom stanju svoga bračnog druga, odnosno članova svoje obitelji.

 

 

Osim navedenog, pitanje oslobađanja od plaćanja javnobilježničkih troškova uređeno je Pravilnikom o oslobađanju od snašanja troškova pružanja javnobilježničkih usluga (NN 19/96.).

Sukladno ovom Pravilniku javni bilježnik može osloboditi stranku plaćanja javnobilježničke nagrade i troškova ako se radi o:

 

socijalno ugroženoj osobi;

žrtvama domovinskog rata;

invalidima domovinskog rata.

 

Ovaj status navedene osobe moraju dokazati odgovarajućim ispravama.

Na temelju ovog Pravilnika ne može se tražiti oslobađanje od plaćanja javnobilježničke nagrade i troškova ako se radi o slijedećim radnjama i poslovima:

 

poslovi i javnobilježničke radnje u svezi s trgovačkim društvima, ustanovama i zadrugama;

poslovi i javnobilježničke radnje kojima se stiče imovinska korist bilo u novcu, nekretninama, pokretninama, vrijednosnim papirima i pravima;

pravni poslovi i javnobilježničke radnje za koje nije neophodno sudjelovanje javnog bilježnika da bi se ostvarilo pravo s istim pravnim posljedicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na uloženi prigovor si morao platiti sudsku pristojbu.

zašto si ulagao prigovor kad po zakonu o nasljedstvu rješavaju javni bilježnici.

sudovi predmete upućuju odabranom javnom bilježniku.

sudska pristojba od 2.500,00 kuna . nasljeđena je je vrijedna imovina .

 

+ javnobilježnička pristojba ,po donešenom rješenju o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na uloženi prigovor si morao platiti sudsku pristojbu.

zašto si ulagao prigovor kad po zakonu o nasljedstvu rješavaju javni bilježnici.

sudovi predmete upućuju odabranom javnom bilježniku.

sudska pristojba od 2.500,00 kuna . nasljeđena je je vrijedna imovina .

 

+ javnobilježnička pristojba ,po donešenom rješenju o nasljeđivanju.

 

U slučajnom razgovoru sa jedinim javnim bilježnikom doznao sam da me SUD obzirom na moje imovno stanje trebao uputiti kako riješiti moj problem i osloboditi plaćanja pristojbe. Nadao sam se da ću tu dobiti konkretan odgovor a ne započeti raspravu, odnosno na koji način pokrenuti postupak za oslobađanje od plaćanja tako visoke pristojbe.

Prigovor sam uložio jer mi je sugerirano da na taj način pokušam izbjeći javnog bilježnika i na to nisam platio nikakvu pristojbu..

Ne znam što je za Vas vrijedna imovina, radi se o stanu 50 m2 iz 1963 godine u kojeg treba uložiti 50.000 kn za uređenje! Tržišna vrijednost je ispod 1000 €/m2.

Vrijedan je samo utoliko što će mi služiti da ga eventualno iznajmim i vratim dugove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, kada pišete na javnom forumu očekujte raspravu i nemojte se ljutiti ako dobijete odgovor koji Vam ne odgovara. Bitno je da samo da je rasprava kulturna i bez vrijeđanja.

 

Sudu ste dostavili smrtovnicu i on je po zakonu proslijedio predmet J.B. jer su isti ovlašteni provoditi ostavine, tu nema spora. Sud Vas nije imao kada (i svoja prava morate znati a ne očekivati da Vas netko vuče za rukav i upozorava VAs na njih) "upozoriti" jer po predmetu ništa ne radi, već radi JB.

 

Kakvo izuzeće JB spominjete? Temeljem čega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija