Jump to content

Nasljedna imovina u Bosni i Hrecegovini


MirnaGH

Preporučene objave

Poštovani, imala bih pitanje u vezi nasljedne imaovine koja se nalazi u BiH, točnije u Tuzli.

 

Otac mi je preminuo prije 10 dana te se ostavinska rasprava još nije održala. No mene interesira sljedeće. Otac je imao stan u Tuzli koji ja kao jedina zakonska nasljednica, nasljeđujem. No ne znam da li će se taj stan riješavati u ostavinskoj raspravi u Hrvatskoj ili je potrebno to pokrenuti i u Bosni? Oboje smo državljani je Hrvatske i Bosne jer se nikad nismo izbrisali iz državljanstva. Stan je papirnato riješen 1/1.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,u konkretnom slucaju,ostavinska rasrava provest ce se pred Opcinskim sudom u Tuzli,po odredbama zakona o vanparnicnom postupku FBiH.

Postupak za raspravljanje ostavstine sud pokrece po sluzbenoj duznosti cim sazna da je neka osoba umrla ili da je proglasena umrlom.

Za raspravljanje ostavstine osobe koja je u casu smrti imala prebivaliste u Federaciji, a koja je drzavljanin Bosne i Hercegovine, u pogledu nepokretne imovine koja se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine i u pogledu njene pokretne imovine, bez obzira na to gdje se nalazi, iskljucivo je nadlezan sud u Federaciji. Ako se nepokretna imovina navedene osobe. nalazi u inozemstvu, sud u Federaciji bitce nadlezan samo ako po zakonima drzave u kojoj se nalazi imovina nije nadlezan inozemni organ..

Za raspravljanje ostavstine mjesno je nadlezan sud na cijem podrucju je ostavitelj imao prebivaliste u vrijeme smrti, a ako ostavitelj u vrijeme smrti nije imao prebivaliste, nadlezan je sud na cijem podrucju je ostavljac imao boraviste, ukoliko zakonom ili medjunarodnim ugovorom nije drugacije odredjeno. Ako ostavitelj u vrijeme smrti nije imao prebivaliste ni boraviste u Federaciji, nadlezan je ostavinski sud u Federaciji na cijem podrucju se nalazi ostavstina ili pretezan dio ostavstine. Privremene mjere za osiguranje ostavstine moze narediti sud na cijem podrucju je ostavitelj umro,kao i sud na cijem podrucju se nalazi ostavstina.

Sudionici u postupku za raspravljanje ostavstine ne mogu ugovoriti ni stvarnu ni mjesnu nadleznost suda

Kad je neka osoba umrla ili proglasena za umrlu, organ opcinske sluzbe,u vasem slucaju Opcine Tuzla, nadlezan za poslove vodjenja maticnih knjiga koji vrsi upis smrti u maticnu knjigu umrlih duzan je da u roku od 15 dana po izvrsenom upisu dostavi ostavinskom sudu smrtovnicu za umrlog. Ako isti organ nije u mogucnosti da pribavi podatke za sastavljanje smrtovnice, dostavit ce smrtovnicu samo s onim podacima kojima raspolaze navodeci razloge zbog kojih nije mogao sastaviti potpunu smrtovnicu i ukazujuci na podatke koji bi mogli posluziti ostavinskom sudu za pronalazenje nasljednika i imovine umrlog. Ako je neka osoba umrla van podrucja opcine u kojoj je imala prebivaliste ili boraviste, organ uprave nadlezan za poslove vodjenja maticnih knjiga dostavit ce ostavinskom sudu izvod iz maticne knjige umrlih, kao i podatke kojima raspolaze a koji mogu posluziti za sastavljanje smrtovnice. Smrtovnica se sastavlja i u slucaju kad umrli nije ostavio imovinu..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija