Jump to content

Nestvarno nasljedstvo


odis

Preporučene objave

Postovani imam pitanje koje me debelo muci.Radi se o nasljedstvu preminule supruge,naime nakon sto mi je supruga preminula u ostavinskom sam nasljedio dvije parcele koje nisu u biti bile njezine,odnosno vlasnici su u katastru i gruntovnici jedni i pravi a na papiru o nasljedivanju kao vlasnik je stajala supruga,za to postoje pisani dokumenti.sada bih ja to trebao nasljediti a nakon mene moja djecaq i tako redom svi placati pri nasljedivanju kod javnog biljeznika za nesto sto nije nase,ja se mogu tog djela odreci al ne i u ime djece,bio sam se obratio pravnoj sluzbi u socijalu zbog djece da se to ponisti u smislu da je i u njihovom interesu da ne nasljeduju za nekoliko godina nesto od mene sto u stvari nikada nece moci koristiti nit prodati,mdutim pismeno su mi odgovorili da oni za to nisu kompetentni,pa tko je i na koji nacin da izbjegnem placanje i preuizimanje tako necega,ovo mi je jako bitno i hitno s obzirom na to da je ostavinska u tijeku.Samo da napomenem da je supruga prije godinu dana za to isto kao nasljednik platila oko 3.500kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u gruntovnici izvaditi vlasnički list za suprugu .

u vlasničkom listu će navesti sve čega je supruga vlasnik.

kod javnog bilježnika tražite da u ostavinsku masu uđe samo imovina čiji je supruga vlasnik.

 

u katastru se navodi korisnik koji tom imovinom nemože slobodno raspolagati (nemože je prodati).

zašto plaćati za nešto čega nemožeš biti vlasnik .

osim ako postoje kupoprodajni ugovori ili darovni (na prednike)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su predmet ostavine (iza vaše supruge) nekretnine na koju kao vlasnici (u gruntovnici) dolaze upisane neke druge osobe, morat ćete uzeti u gruntovnici (zemljišnoknjižni odjel) zemljišnoknjižne izvatke i dostaviti ih javnom bilježniku, te tražiti da se te nekretnine izuzmu iz ostavinske rasprave. Čudno mi je kako je javni bilježnik uopće mogao doći do podatka da je vaša pok. supruga bila vlasnik tih parcela ako su u gruntovnici kao vlasnici upisane druge osobe.

 

Međutim, meni je u ovom slučaju interesantna jedna situacija. Iza pok. supruge naslijeđuju muž i djeca, svi u jednakim dijelovima. Otac se može odreći nasljedstva (dakle, njegovog dijela!!!) u svoje ime i u ime svojih potomaka. Međutim, zanima me da li bi se otac mogao odreći nasljedstva (kao zakonski zastupnik djece) u ime svoje djece (dakle, onog dijela koji djeci pripada iza majke!) ili bi za to odricanje bio potreban pristanak CZSS-a? Odmah ću reći da se odredba čl. 130. st. 3. ZN-a ne odnosi na ovu situaciju o kojoj govorim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija