Jump to content

Prava i obveze suvlasnika d.o.o.


Andy Mona Marinovic

Preporučene objave

Molim, hitno pomoć !!!

Naslijedila sam od pokojnog oca poslovne udjele u d.O.o. i to 49 % od ukupne vrijednosti.

Pokojni otac je u d.O.o. bio suvlasnik u gore navedenom postotku i ujedno član d.O.o.

 

Pokojni otac je sa poslovnog računa d.O.o. uz usmeni pristanak direktora prebacio određeni iznos novca ( kn ) na svoj privatni tekući račun u banci.

 

Jesam li ja obvezna vratiti tj. isplatiti taj novac iz naslijeđene privatne imovine po pokojnom ocu ako to bude d.O.o. potraživalo od mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može se pretpostaviti da je isplaćen iznos novca članu društva ili predujam udjela u dobiti ili glavnica zajma. primjereno je da postoji pismena odluka skupštine društva o isplati predujma udjela u dobiti ili ugovor o zajmu. dokaz predujma udjela u dobiti moglo biti i plaćeni porez na dohodak od kapitala na udjel u dobiti, ako je novac isplaćen nakon 01.03.2012. g. Kod zajma je bitno je li društvo obračunavalo kamatu min 3% godišnje ili ne.

Ako se ne može dokazati da je to ili predujam udjela u dobiti ili zajam, moguće je to definirati kao izuzimanje poduzetničke imovine od strane člana društva oporezive porezom na dohodak od kapitala po stopi od 40%. Porez obračunava i plaća društvo a može ga potraživati od vas kao novog člana društva.

 

Možda je najbolje da vratite novac društvu uvećano za kamatu od 3% godišnje za razdoblje od isplate do povrata novca društvu. naime, ugovor o zajmu moguće sklopiti i u usmenom obliku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija