Jump to content

Alimentacija


Lina06

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam pitanje u vezi alimentacije. Moj otac je HRVI 100%, te kao takav ima pravo na njegovatelja. On i moja majka su rastavljeni već dugi niz godina a on nikad nije plaćao alimentaciju za mene i moju sestru. Međutim, moja je majka, za sve to vrijeme, bila prijavljena kao njegova njegovateljica te je primala plaću pa on sada smatra da je time kompenzirao neplaćanje alimentacije za nas. Ona je nedavno dala otkaz na to radno mjesto, pa me zanima imam li ja sada pravo tražiti alimentaciju i zaostatke? Imam status redovnog studenta ali sam na parcijali pa ne znam da li to igra kakvu ulogu, kao i činjenica da sam prije ovog fakulteta bila upisana na drugi ali nisam pala godinu nego se ispisala nakon mjesec dana.

 

Također, voljela bi znati postoji li način (ako je uopće moguće) da tražim/dobijem alimentaciju i zaostatke bez tužbi i žalbi protiv svoga oca ili kako uopće to sve funkcionira..

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
Pretpostavljam da je presudom, kojom je razveden brak Vaših roditelja, odlučeno koliko Vam je otac dužan plaćati alimentaciju. Temeljem te presude možete predložiti ovrhu na npr. njegovoj mirovini. Imate pravo na alimentaciju od onog dana koji Vam piše u presudi uvećano za zatezne kamate.

 

Svakako imate pravo na alimentaciju i smatram da nije potrebna tužba nego sa presudom o razvodu braka(gdje je također naveden iznos alimentacije)napraviti ovrhu nad očevim primanjima

Imate također pravo za taj postupakbesplatnog odvjetnika kojeg mozete zatraziti u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, moji roditelji su razvedeni već 4 god. Redovna sam studentica i otac mi plaća alimentaciju od 600kn (koju sam dobila sudski jer je on nije htio uplaćivat). Ono što me zanima je imam li pravo na veći iznos alimentacije budući da sad studiram, a tih 600kn mi je određeno dok sam pohađala srednju školu. Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija