Jump to content

Voznja motora van prometa


zZviceZz

Preporučene objave

Imam par pitanja.

Kupio bih sinu motor(cross), ali ima 16 god znaci maloljetan je. Ne bih mu dao da vozi po cestama nego po brdskim putevima, sumama, livadama itd. Cuo sam da nas zakon propisuje da za cross motore ne treba registracija ni vozacka dozvola ako si iskljucen iz prometa. Ako mi moze neko ovo malo bolje objasniti bio bih zahvalan jer stvarno vol motore i zelio bih mu kupiti jedan, ali sad su kazne potrozene pa ako ne smije ga vozit po zakonu onda nista.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvan javne ceste smije voziti svatko svašta, ali treba paziti da se takvom radnjom ne narušava priroda jer postoji kaznena odredba po zakonu o zaštiti prirode.

 

Ukoliko ni to nije slučaj, sve je ok.

 

Ja bi se nadovezao posto na ovu temu ja inace isto imam kros kao i nekolicina mojih prijatelja, pa ako me mozete uputiti na zakon ili clanak di je to navedeno da se moze voziti izvan ceste, da se ukoliko nadem u nekakvoj situaciji imam citat zakona. HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zZviceZz ja bi ti preporucio da sina uclanis u neki od motocross klubova u okolici da uzmu brojeve motora jer uglavnom ti motori nemaju prometnu a ni knjizicu, a putem kluba dobivas papir da si clan sa svojim motorom i ukoliko bude izvrsena kontrola od strane policije da imas neki dokaz o svom motoru i od kada. Takodjer bilo bi dobro da imas i papir u kupoprodaji motora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o sigurnosti prometa na cestama i sve njegove bolne kazne vrijede samo na javnim cestama i nerazvrstanim cestama koje se koriste za javni promet, dakle ne vrijede na privatnim livadama.

 

Za divljanje po šumama i gorama je kazna 7.000 kuna.

 

ako me mozete uputiti na zakon ili clanak di je to navedeno da se moze voziti izvan ceste, da se ukoliko nadem u nekakvoj situaciji imam citat zakona. HVALA

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak1.

(1) Ovim se Zakonom utvrđuju temeljna načela međusobnih odnosa, ponašanje sudionika i drugih subjekata u prometu na cesti, osnovni uvjeti kojima moraju udovoljavati ceste glede sigurnosti prometa, pravila prometa na cestama, sustav prometnih znakova i znakova koje daju ovlaštene osobe, dužnosti u slučaju prometne nesreće, osposobljavanje kandidata za vozače, polaganje vozačkog ispita i uvjeti za stjecanje prava na upravljanje vozilima, vuča vozila, uređaji i oprema koje moraju imati vozila, dimenzije, ukupna masa i osovinsko opterećenje vozila te uvjeti kojima moraju udovoljavati vozila u prometu na cestama.

(2) Prometom na cesti, prema ovom Zakonu, podrazumijeva se promet vozila, pješaka i drugih sudionika u prometu na javnim cestama i nerazvrstanim cestama koje se koriste za javni promet.

 

 

ZAKON O ZAŠTITI PRIRODE

Članak 32.

(1) Za organiziranje vožnje, vožnju i parkiranje vozila na motorni pogon (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, športske, natjecateljske i promidžbene vožnje, i sl.) izvan svih vrsta cesta, na poljskim putovima i uređenim stazama potrebno je ishoditi dopuštenje Ministarstva uz suglasnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove poljoprivrede i šumarstva.

Članak 195.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

...

– organizira vožnje vozilima na motorni pogon izvan naselja, svih vrsta cesta, poljskih putova,uređenih staza i poligona za vožnju bez dopuštenja Ministarstva (članak 32.),

...

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 7.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija