Jump to content

Zastara tužbe- privatna tužba zbog predplate i krivotvorenja podpisa


prolaznica-

Preporučene objave

Poštovanje...

 

Trebam par savjeta pa Vas molim za njih...

 

Prije 7 godina moja majka je podignula svojoj prijateljici mobitel na predplatu na tarifu 150 kn na svoje ime. Sve je bilo jedno vrijeme ok jer je navedena prijateljica plaćala predplatu, nakon nekog vremena više nije plaćala i stvorila je dug od 25 000 kn. Zanima me da li se to može nekako predati na sud ili na bilo koji način potražiti prisilno odplaćivanje duga ili što se može?

 

Nastavljam dalje... nedavno tj. u 5 mjesecu ove godine mojoj majci je stigla ovrha na njezina primanja, nakon toga je otišla u Finu gdje su joj rekli da joj je ovrha od t-mobile za predplatu na mobitel i za kućni telefon. Da pojasnim, dotična prijateljica si je uvela kućni telefon preko t mobila na svoju adresu sa maminim imenom i prezimenom... tj. krivotvorila je mamin potpis i uvela si kućni telefon kojem je iznos duga blizu 3 000 kn. Moja majka nije znala uopće za kućni telefon dok joj nisu zablokirali račun u banci.

 

Zanima me sada, da li se isplati tužiti t mobile zbog toga što su dopustili tako što bez osobne iskaznice i provjere dotične osobe i da li se isplati tužiti dotičnu osobu za krivotvorenje potpisa?

 

Samo da napomenem jednu bitnu stvar a to je da je tužba otišla u zastaru... pa se jedino može tužiti privatno. Napominjem opet da moja majka o ukljućenju kućnog telefona uopće nije ništa znala. Javila je se odvjetniku koji joj je rekao da se to ne isplati tužiti i slično.

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja majka je to predala policiji, proces pribavljanja dokaza je trajao dosta dugo da bi na kraju skupili sve dokaze i predali državnom odvjetništvu koje je se izjasnilo da je prošlo vrijeme za podizanje tužbe, da je rok tri godine od trenutka prve opomene za podizanje tužbe. Eto to mi nije jasno... kako to? Ugovor je prekinut, ali ostaje iznos duga od 25 000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zar nije bilo jednostavnije na rješenje za ovrhu podnijeti žalbu i osporavati dug u cijelosti.

na raspravi istaknutu ništavnost ugovora koji nije potpisala ovršenica.

 

Zakon o obveznim odnosima

NEVALJANOST UGOVORA

I. NIŠTETNI UGOVORI

Ništetnost

Članak 322.

(1) Ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva ništetan je, osim ako cilj povrijeđenog pravila ne upućuje na neku drugu pravnu posljedicu ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

(2) Ako je sklapanje određenog ugovora zabranjeno samo jednoj strani, ugovor je valjan ako u zakonu nije što drugo predvi¬đeno za određeni slučaj, a strana koja je povrijedila zakonsku zabranu snosit će odgovarajuće posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija