Jump to content

molim pomoć oko stjecanja potpunih prava


nemo007

Preporučene objave

Poštovani, naime prije 12 god. umro nam je daljnji rođak i među ostalim što je ostavio, nalazi se i jedan stan u kojeg su nakon njegove smrti ušli rođaci i uživali u njemu 11 god. nakon čega su oni se odselili tako da smo ja i supruga ušli u njega. Sada već 2 mj. smo mi u tom stanu. Stan se dijeli na 30 vlasnika sa nejednakim dijelovima udjela ( mi imamo 1/80 udio) a isti takav udio imaju prvi rođaci koji su bili u tom stanu. Njih 20 ne živi u Hrvatskoj.

E sad imam par pitanja za vas:

Koja su prava moja prava kao suvlasnika (1/80 udio) u odnosu na druge suvlasnike ovisno o udjelu( ima ih i po 1/8, 1/16, 1/20,...), treba li imati suglasnost svih ili većine ako se netko protivi da li nas mogu izbacit van iz stana? Koji su najpovoljniji uvjeti za otkup (svi ili većina), i dali nakon 10,20 god. stanovanja u tom stanu imamo pravo sudskim putem potraživati ostale da nam prodaju udjele ili se sudskim putem bez isplate prepisuje na nas s obzirom na to da se nitko nije žalio i ne vodi se nikakva tužba protiv nas?

I još jedno pitanje, dali prvi rođaci koji su bili u stanu prije nas (više im se ne vodi prebivalište na ovoj adresi) 11 god. imaju nekakva veća prava u odnosu na ostale i dali od nas mogu potraživati novce za ulagano u stan?

 

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,vi ste trenutno u posjedu nekretnine,i nemoze vas niko silom istjerati,izuzev sudskim putem,medjutim ostali suvlasnici mogu traziti najam radi koristenja njihovog idealnog suvlasnickog dijela.

Predthodnik koji je bio u posjedu stana je u isti ulagao te samim tim povecao vrijednost nekretnine,sto bi mogao potrazivati od ostalih suvlasnika prilikom razvrgnuca suvlasnicke zajednice,gdje bi po mom misljenju nekretnina otisla na javnu drazbu ,jer je fizicka podjela nemoguca.

Postenje je jedan od osnovnih uvjeta za stjecanje prava vlasnistva temeljem dosjelosti,medjutim u konkretnom slucaju vi dobro znate da se radi o nekretnini u suvlasnistvu vise osoba,tako da uvjet postenja nije ispunjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno clanku 51 ZOV,suvlasnik ima pravo na razvrgnuće isplatom ako je to posebno odredjeno zakonom ili pravnim poslom, ili ako učini vjerojatnim da za to postoji osobito ozbiljan razlog, pa će sud odrediti da mu pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova u roku koji će sud odrediti prema okolnostima.(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka ostali suvlasnici imaju do isplate založno pravo nastvari koja je pripala tražitelju razvrgnuća. Ne isplati li ih u roku, oni mogu zahtijevati ispunjenje ili naplatu iz vrijednosti zaloga, a mogu i tražiti da se poništi odluka o razvrgnuću isplatom .(3) Suvlasnici čiji su suvlasnički dijelovi zajedno barem devet desetina, ne moraju učiniti vjerojatnim osobito ozbiljan razlog iz stavka 1. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija