Jump to content

Molim pomoć - prijeti tužba


HardLife

Preporučene objave

Može li jedan bivši supružnik-suvlasnik 1/2 nekretnine tražiti da drugi bivši supružnik-suvlasnik druge 1/2 nekretnine plaća (odnosno naknadno mu vrati plaćenih) pola iznosa računa teleoperatera (telefon+internet) za vrijeme trajanja braka, ali i nakon razvoda. Ugovor s teleoperaterom glasi na bivšeg supružnika koji traži vraćanje iznosa pola računa, a drugi bivši supružnik niti može razvrgnuti ugovor s teleoperaterom niti koristi uslugu teleoperatera... Kako bi se obranili od potencijalne tužbe bivšeg supružnika, molim informaciju na kojoj osnovi (po kojem zakonu) se može odbiti naknadno vraćanje pola iznosa tih plaćenih računa... Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru! Zaista mi je potreban brz savjet!

Da, korisnik usluge teleoperatera jest osoba koja je zaključila ugovor za korištenje usluge, ali ta ista osoba pokušava i tu uslugu ''utopiti'' u režijske troškove nekretnine čije suvlasništvo dijeli ili barem pokušava tu uslugu prikazati kao dug proizašao iz bračne zajednice... Ne znam po kojoj osnovi traži plaćanje pola tog računa, ali prijeti tužbom ukoliko mu se, uz pola iznosa režijskih troškova poput struje, plina, komunalija koji nisu sporni, ne plati i pola iznosa računa teleoperatera. Da li je dovoljno napomenuti u pismenom odgovoru na njegov pismeni dopis koji je dostavio da se taj račun teleoperatera nikako ne može dijeliti na bivše supružnike? Mogu li se pozvati na kakav zakon kojim se pobija njegovo potraživanje za pola iznosa računa teleoperatera?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neće dobiti tužbu, uspjeti ni za 1/2 računa za struju,vodu ,plin, ...

to su režijski troškovi,nastali u braku, zbog zajedničkih potreba .nije bitno ko ih je platio.

tek nakon prestanka zajedničkog života može tražiti povrat troškova, nastalih korištenjem nekretnine, od onoga ko ih je napravio .

ali pod uvjetom da plati te troškove.

bračna stečevina su nekretnine,neki krediti i druga u braku stečena imovina.

računi nastali za vrijeme zajedničkog života to nisu.

 

račun teleoperatera plaća onaj ko je sklopio ugovor (neovisno ko koristi uslugu)

rtv pristojbu plaća vlasnik uređaja.

struju,vodu,plin,kom.nakn.,vodn.nakn.,pričuvu, u obvezi je platiti vlasnik /suvlasnici nekretnine, ako istu nastalu obvezu ne plati korisnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala još jednom!

Samo da si rekapituliram, s naglaskom isključivo na račun teleoperatera i isključivo na račune za period nakon razvoda braka: račun teleoperatera nije trošak nastao korištenjem nekretnine i njega plaća isključivo osoba koja je sklopila ugovor s teleoperaterom (iako ga je sklopila u braku), te ta osoba ne može od druge osobe koja je u vrijeme za koje se odnosi račun koristila tu nekretninu (dakle, u periodu nakon razvoda braka) tražiti povrat pola novca koji je osoba-nositelj ugovora utrošila za plaćanje tog računa teleopratera.

Jesam ga sad zakomplicirala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija