Jump to content

ovrhe od strane gradova


alien.et

Preporučene objave

poštovani, može li me netko savjetovati u svezi jedne ovrhe koju sam dobio. Grad Novska je svojom odlukom i preko ovlaštenog geodeta, odlučila vršiti mjerenje katastarskih čestica na području grada i okolice, a radi usklađivanja sa katastarskim knjigama. Isto je urađeno tijekom 2010. godine, te je smo od strane geodeta obaviješteni kako je novo mjerenje besplatno. Nakon nekog vremena, kraj 2010. godine na kućnu adresu zaprimio obavijest da sam dužan platiti jedan dio troškova mjerenja, odnosno 250,00 kuna po izmjerenoj čestici. Prije samog mjerenja došla obavijest da će se isto vršiti, te naše obveze za obilježavanje međa, u istoj obavijesti nije naznačeno kako će se isto morati platiti. Jućer (12.02.2013.) sam dobio obavijest od javnog bilježnika, odnosno riješenje o ovrsi, te me zanima dali imam osnova za žalbu jer nisam potpisivao nikakvu suglasnost za obavljanje mjerenja niti sam mjerenje tražio.<br>Ukoliko mi netko može pomoći, zamolio bi za brzi odgovor jer imam još 7 dana za žalbu. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na rješenje za ovrhu u roku od 8 dana uputiti žalbu (javnom bilježniku)

osporavati potraživanje u cijelosti.

u žalbi navesti da uslugu niste naručili (niste skopili ugovor za uslugu) niti je tražena vaša suglasnost za uslugu. pozovite se na ništetnost ugovora koji se vama određuje obveza.

postupak će se nastaviti pred sudom .

možete biti oslobođeni obveze plaćanja usluge koju niste tražili i naručili .

možete dobiti obvezu plaćanja potraživanja i troškova postupka (sud , javni bilježnik)

što ovisi o vašoj sposobnosti da uvjerite sud da ste u pravu.

ako u zakonskom roku ne uložite žalbu

rješnje nakon 8 dana postaje pravomoćno i dužni ste platiti potraživanje (trošak JB i izmjer).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedinica lokalne samouprave morala je donijeti odluku o ovom postupku, i donijela ju je kao što ste i sami napisali. Tražiti tekst odluke (morala je biti objavljena u službenom glasilu lokalne samouprave) i vidjeti točno što piše.

 

Neke lokalne samouprave koriste se trikom tj. donose odluke u kojima se određuju obveze građanima, ali tako da odrede da te obveze nastaju samim objavljivanjem odluke u službenom glasilu bez posebnog obavještavanja obveznika. Takav postupak nije u skladu sa zakonom jer se takve odluke mogu provoditi samom putem rješenja koje se dostavlja obveznicima, dakle kroz upravni postupak. Međutim, učinkoviti pravni lijek protiv takvih trikova nije postojao pa su lokalne samouprave mogle tako kreirati i čitav paralelni pravni parasustav na svom teritoriju.

 

Novi Zakon o upravnim sporovima otvara neke mogućnosti protiv toga odnosno omogućuje podnošenje tužbe i ako odluka nije dostavljena obvezniku.

 

No, prije nego što idemo u detalje i vidimo odnosi li se to na ovaj slučaj, potrebno je doći do točnog i cjelovitog teksta odluke.

 

Neovisno o tome, sve što je Bovu napisao o prigovoru također vrijedi u potpunosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

našao sam odluku na netu.... "službeni vijesnik" broj 54. od 21.12.2009. u kojoj je objevljena odluka. ukratko.... pola troškova plaća državna geodetska uprava, a pola grad novska... čl. 3. čl. 4 govori da novska svoju polovicu obaveze dijeli na dva dijela... pola grad, a pola građani... 250.00 kuna po čestici. čl. 5. govori da će građani platiti svoj udjel najkasnije do 30.06.2010. godine!!! a na kućnu adresu mi došla dva računa (imam dvije čestice) sa rokovima plaćanja: prvi 30.11.2010. godine, a drugi 31.12.2010. godine. sad me zanima dali mogu osporavati obvezu plaćanja i dobiti sud jer imam dokaz kako grad nije poštovao svoju odluku, odnosno nisu nas obavijestili prije samog mjerenja da će se isto morati platiti. a iz navedenog je očito jasno kako je grad unaprijed odlučio da će jedan dio plaćati i sami građani. također imam odluku Državne geodetske uprave (NN 141/2008) u kojoj se obavještava kako će se vršiti katastarska izmjera te samo da su građani, vl. čestica o svom trošku dužni trajnim oznaka obilježiti granice zemljišta, a ukoliko to ne učine, isto če učiniti djelatnici tvrtke Geofoto na trošak vlasnika čestice. I u toj odluci ne piše tko snosi troškove katastarske izmjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mojem mišljenju trebali ste dobiti rješenje kojim se utvrđuje vaša obaveza s mogućnošću žalbe i uputom o pravnom lijeku u tom smislu, a ne dopis da ste dužni platiti.

 

Mislim da biste mogli pokrenuti upravni spor te dokazivati da vaš dug nije valjano utvrđen.

 

Isto biste mogli iznijeti i kao razlog u prigovoru na rješenje o ovrsi, pa bi to moglo odgoditi ovrhu i možda biste čak i uspjeli izbjeći plaćanje, ali samo dok lokalna samouprava ne ispravi propust i na valjani način vam odredi dug.

 

Naime, radi se samo o postupovnom propustu, a ne o tome da vam takav dug ne mogu nametnuti. Mislim da jedinica lokalne samouprave ima pravo nametnuti takav trošak, a pretpostavljam da su se u odluci i pozvali na neke zakonske odredbe u tom smislu.

 

Osim toga, osobno imam loša iskustva s parnicama proisteklim iz takve vrste prigovora na ovrhu. Sudovi takve postupke otaljavaju rutinski i često se uopće ne obaziru razloge ovakve prirode čak ni kada su doista valjani.

 

Sve skupa bi vas vjerojatno više koštalo nego što vrijedi, već ste si sada dug povećali troškom ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija