Jump to content

Diplomatska putovnica


Detektiv

Preporučene objave

Prvo ćemo sve one diplomatske, službene i ine druge putovnice ćemo nazvati jednim imenom "diplomate".

 

Oni su odgovorni i prekršajno i kazneno.

 

Razlika između njih jest imunitet, ali imunitet štiti funkciju a ne osobe, po završetku obavljanja diplomatsko-konzularnih ili bilo kojih drugih funkcija započinje teči zastara progona, što znači da uz pametnu primjenu propisa te osobe mogu dobiti kaznu za ono što su napravile.

 

Dok im imunitet teče, postoji postupak kojim im se može oduzeti.

 

Ukoliko taj postupak nije niti će biti pokrenut, policija postupa prema tim osobama jednako kao i sa građanima samo im ne smiju onemogućavati slobodu kretanja, tj. ne smiju ometati funkciju koju obavljaju.

 

Npr. kod počinjenog lakšeg kaznenog djela, policija svoj posao treba obaviti brzo i stručno, a o imunitetu će brinuti koji trebaju pokrenuti kazneni postupak.

 

Kod počinjenog prekršaja, ukoliko se radi o novčanoj kazni koju diplomata želi odmah platiti, policija treba na brzinu napisati potvrdu i uzeti novce, ukoliko u bilo kojem trenutku diplomata želi otići policija mu smjesta treba omogućiti daljnje kretanje, tj. pustiti ga da ide svojim putem iz razloga jer ne smije patiti služba koju diplomata obavlja.

 

Dalje, treba dobro razlikovati isprave koje diplomati posjeduju, razne akreditacije, specijalne misije.

 

Postoje različite razine diplomata, na većoj je razini sluškinja strane veleposlanice nego počasni konzul neke velike države.

 

Postoje razni bilateralni sporazumi po kojem dolaze diplomati koji posjeduju obične putovnice ili čak i osobne iskaznice, a štite ih imuniteti iz "Bečkog dokumenta 99" po kojem su ravni diplomatima.

 

Ima svega, ima zlouporaba, ima nižih konzularnih činovnika koji se ponašaju kao predsjednici velesila, ima visokih diplomata - gospodina kojima će biti zadovoljstvo platiti novčanu kaznu policajcu i potvrdu sačuvati kao suvenir.

 

Kada strani diplomata ulazi u Hrvatsku, on ulazi s dojmom da državne službe znaju svoj posao u postupanju s osobama s diplomatskim statusom, ne bi ih valjalo razočarati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija