Jump to content

Legalizacija objekta na zemljištu koje je prenamijenjeno


Priska

Preporučene objave

Molim za pomoć. Radi se o legalizaciji objekta čija je izgradnja započeta prije 30ak godina na čestici zemljišta za koju je određen režim izgradnje. Objekat je izgrađen, ali do sada nije legaliziran. Kada se napokon pristupilo legalizaciji objekta, nakon svih potrebnih mjerenja od strane arhetakata i geodeta, s obzirom da se nije poštivalo gabarite, određena je naknada za zadržavanje u prostoru uz koeficijent 1. Naknadno nam je priopćeno da je prema zadnjoj promjeni prostornog plana od prije par godina naša čestica prenamijenjena iz građevinskog u poljoprivredno zemljište i da će trebati platiti razliku naknade uz koeficijent 3. Problem je u tome što je naša čestica koja je prvotno bila građevna u samom početku izdvojena iz veće čestice s namjenom oranice. Naknadno nam je rečeno kako građevna čestica ne postoji na planu, a u operatu postoji. Moje pitanje je postoji li mogućnost da je pri zadnjoj promjeni prostornog plana previdom zanemareno postojanje naše izdvojene građevinske čestice i treba li postojati nekakva odluka o prenamjeni iste na koju bismo se mogli eventualno pozvati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, poljoprivredno zemljište je zaštićeno i od interesa države, što je uređeno Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Posebno istaknute su dvije kategorije poljoprivrednog zemljišta:

 

1. osobito vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište - oznaka P1

2. vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište - oznaka P2

Poljoprivredno zemljište oznake P1 i oznake P2 se ne može koristiti u nepoljoprivredne

svrhe osim u slučajevima:

 

- kad nema niže vrijednog poljoprivrednog zemljišta

- kad je utvrđen interes za izgradnju objekata koji se prema posebnim propisima grade izvan građevinskog područja

- pri gradnji gospodarstvenih građevina namijenjenih

isključivo poljoprivrednoj djelatnosti i preradi poljoprivrednih proizvoda.

Promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta potrebno je ishoditi izmedju ostalog i za gradnju objekata.

Treba naglasiti da je dana 16.06.2011. stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji u bitnome mijenja visinu naknade za prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište, i to sa 50 % na 5 % od tržišne cijene poljoprivrednog zemljište koje se na dan stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona nalazi izvan granica građevinskog područja, odnosno sa 100 % na 10 % za osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što govori matrix je zakonski okvir. U praksi, stvar je malo drugačija.

Istina je da je preporuka Ministarstva da se poljoprivredno zemljište ne prenamijenjuje u građevinsko. Inače, pri izradi prostornih planova (ne znam o kojem je planu ovdje riječ) obično se rijetko događaju situacije da se iz građevinskog pretvara u negrađevinsko pa vjerujem da je ovdje došlo do greške u crtanju.

Problem je što se prenamjena može dogoditi (a može se dogoditi uz malo inzistiranja i dobrih argumenata) samo u postupku izmjene prostorno planske dokumentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija