Jump to content

OGZ - pomoć


jeja71

Preporučene objave

Ako bi mi netko objasnio situaciju.

Kakav je bio položaj mlade žene u obitelji.Radi se o poč.20st (cca1912.)

Udana, živi u zajedničkom kućanstvu sa obitelji brata svog muža.

Čak se potpisuje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa starijom ženskom osobom koja živjela u tom kućanstvu,upisuje se u zk.knjige, ali sa stegom da nesmije prodavati ni raspolagati sa ničim dok ta žena ne umre.

Međutim ubrzo ,sve se mjenja.

Nakon dvije godine umire muž,djece nema.

Ubrzo se udaje za čovjeka, udovca, 25 godina starijeg od nje.

Odlazi iz obitelji sa novim prezimenom, živi i ima djecu sa novim mužem.Živi dosta dugo, ali nema nikakvu vezu sa obitelji prvog muža. Niti se spominje niti ona ikad išta traži.

Niti itko zna za nju.

Možda se i tajilo da je bila već udana, tako izgleda.

 

Ona nikad nije tražila neko svoje pravo, jer ga uostalom nije ni ispoštovala.

Ali onaj sporan ugovor se nije promjenio iako je ta žena o kojoj se trebala brinuti, još dugo živjela, do duboke starosti i o njoj se brinula obitelj drugog brata.

Do nedavno se nije znalo za postojanje tog ugovora, i cijelo vrijeme se vjerovalo da je ime u zk.knjigama majka tog drugog živućeg brata jer je bila istog imena i prezimena.

 

Kako osporiti taj ugovor?

Dali važi ako nije ispoštovan ?

 

Molim Vas neki savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, traženje utvrdjenja ništavosti ugovora nezastarijeva.

Ali je po onom što sam prčitala na netu dosta je komplicirano i teško dokazati, treba se ići na sud, a koga tužiti?

U ovom slučaju se radi o davnoj godini. Svi su umrli. Jedino se može dokazivati pričom i smrtnim listom te žene koja je trebala biti uzdržavana od osobe koja je u tom ugovoru, ali ta osoba od kad se preudala, nije se više spominjala, ko da nije više postojala.

Mišljenja sam da je i sama na to zaboravila, jer je umrla tek blizu 70-tih godina, u dubokoj starosti.

 

Dali je olakotna ukolnost što je stanje u katastru takvo da smo jedini posjednici, po nasljeđivanju. Ona se spominje jedino u zemljišnim knjigama. Sve se vidi u povijesnom izvatku.

Dali nešto znači da smo cijelo vrijeme u uvjerenju da je to od prapradeda mama, istog imena i prezimena.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,prica da ste zivjeli u takvom uvjerenju nece proci,jer su zemljisne knjige javne,sto znaci da se to moglo provjeriti,nadalje sve sto je upisano u zemljisnim knjigama smatra se istinito.

Nekretnine koje su obuhvacene ugovorom nece nikad biti predmetom nasljedjivanja sve dok postoji predbiljezba takvog ugovora u zemljisnim knjigama,bukvalno receno one su pod kljucem.

Ako je davateljica uzdrzavanja umrla,onda takav ugovor prelazi na njene nasljednike,koji mogu ishodit pravo vlasnistva temeljem takvog ugovora.

U tom slucaju oni bi bili vasa protustranka ako bi ustajali tuzbom za utvrdjenje nistavosti ugovora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok,razumijem, i slažem se sa Vama.

Ali ta osoba je već u ranijem slučaju (imamo presudu), a radi se o razdoblju prije 30 godina (1980.), već bila tražena, proglašena nepoznatog prebivališta, sve je to "blagoslovio" Centar za socijalnu skrb i sud je dodijelio skrbnika za nju.

Nismo mi živjeli u krivom uvjerenju, to je istinito i pošteno, jer je naša obitelj u koljenima unazad jako mršava, svako koljeno po jedno djete, pa se nije obitelj ni mogla previše granat.

Istražujuć obiteljsko stablo , povezujući imena oca ili muža koji su se dodavali, šokiralo nas je saznanje da to možda nije osoba za koju se cijelo vrijeme mislilo da je.

 

A osim toga ugovor sa njezine strane nije ispoštovan jer ona nije obavila ništa od onog što piše u njemu. Osoba o kojoj se trebala brinuti je živjela i umrla u našoj obitelji, i to je žena od našeg praprastrica koji je otišao u Ameriku i tamo umro 10 godina iza nje. Nisu imali djece.

 

Ako sud 1980. nije našao nikog od nasljednika kako ćemo sada mi?

 

Molim Vas , znam da je komplicirano, ali moramo rješavati papirologiju, možda nešto što su trebali naši stari.... ne tražimo tuđe, samo da bude točno i pravo. A i brzo.

 

Hvala opet unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija