Jump to content

uvjetni otpust


ginkoforte

Preporučene objave

Zakon o izvršavanju kazne zatvora regulira postupak odlučivanja povodom zahtjeva za uvjetni otpust, odnosno postupak opoziva uvjetnog otpusta.

 

Kazneni zakon, s druge strane, regulira sam institut uvjetnog otpusta i njegov sadržaj. S obzirom na promjenu KZ-a, koji će se Kazneni zakon primijeniti u vašem slučaju (1997 ili 2011), to zavisi od ocjene suda koji je od ta dva zakona blaži po vas, a tu ocjenu sud donosi na temelju svih okolnosti slučaja, o kojima vi niste naveli ništa. I jasno, ta ocjena zavisi o tome da li se radi o određivanju uvjetnog otpusta ili pak o njegovu opozivu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gle osudjen sam po zakonu iz 2007, kz djelo prometne nesrece sa smrtnom posljedicom čl 273 st 1 i 2. nači primijenjen je Kz-zakon koji je izmijenjen 2007, eh ja sam sad na izdrzavanju kazne, a zanima me hoce li primijeniti ovaj novi zakon o uvjetnim otpustima na mene i sl ljude ili će biti po starom kao i do sada...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ti bi htio da se odobri uvjetni otpust.

 

Ovako, postupak odobravanja uvjetnog otpusta provodit će se prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, koji vrijedi u trenutku tvog podnošenja zahtjeva. Kada će to biti, to sam znaš. Inače, ove izmjene koje si spominjao sad u 4. mjesecu, još nisu izglasane, a glavna izmjena po tome biti će da o uvjetnom otpustu više ne odlučuje peteročlano povjerenstvo, već sud.

 

Što se tiče pitanja kada bi mogao postaviti zahtjev za uvjetni otpust, tu će se gledati koji je KZ za tebe povoljniji, a to je svakako onaj stariji (1997.), jer po njemu postoji mogućnost da se uvjetni otpust odobri iznimno i nakon 1/3 izdržane kazne (ali samo mogućnost), dok po novom KZ-u (2011.) takve mogućnosti nema, već se mora izdržati najmanje 1/2 kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to shvacam ali po starom zakonu su ljudi izlazili tek u zadnjoj trecini na uvjetnu slobodu a to nakon 1/3 samo u iznimnim uvjetima (bolest i sl...). a ako sad postoji određeniji zakon po kojem se moze otpustiti osobu nakon pola izdržane kazne, logički bi bilo da dobijem više uvjeta nego što je dosad bila praksa...naravno uz određene obveze ili se taj dio pola kazne u novom zakonu odnosi isto na izvanredne okolnosti (bolest)i sl..?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ovo sa 2/3 kaj spominješ, to se odnosi na osuđenike koji su bili osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora (iznimno 1/2) - govorim o starom KZ-u, za ostale je bilo 1/2 (iznimno i 1/3). Novi KZ veli za sve 1/2, nema iznimaka. A za ovo djelo - izazivanje prometne nesreće nisi mogao dobiti kaznu dugotrajnog zatvora, jer je maksimum 10 godina za namjeru, a 5 za nehaj. Tako da po meni, povoljniji je raniji KZ, jer ti daje mogućnost da ti se odobri uvjetni otpust već nakon 1/3 izdržane kazne, istina da je to iznimka i da ti to ne mora biti odobreno, ali je mogućnost koja je povoljnija za tebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste mogucnost, ali mislim da je po novom zakonu mogucnost povoljnija za mene na pola kazne jer bih to mogao i dobiti zar ne? i da radi se o kazni cca 4god... poanta je hoce li netko sada dobiti pola kazne uvjeta ili ce opet biti da ce pustati u zadnjoj trecini. ja govorim o praksi koja se primjenjuje vec dugo od strane komisija da dobijes 3mj po godini rijetko tko više..a po novom zakonu to bi ih trebalo obvezat da daju vise...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brkaš Kazneni zakon i Zakon o izvršavanju kazne zatvora.

 

Praksa Povjerenstva mi nije previše poznata, moram priznati, ali same zakonske odredbe su jasne. Po starom KZ-u nakon pola izdržane kazne, iznimno i nakon jedne trećine. Ako se radilo o kazni dugotrajnog zatvora, onda nakon dvije trećine izdržane kazne, iznimno i nakon polovine - ove iznimke su navedene u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, i točno je ovo kaj si rekao za bolest.

 

Po novom KZ-u, za sve vrste kazne zatvora nakon polovine izdržane kazne, bez iznimaka. Glavni problem je u tome kaj aktualni Zakon o izvršavanju kazne zatvora nije usklađen sa novim KZ-om, zato se sad i mijenja taj zakon.

 

E sad, koliko se često u praksi primjenjuje uvjetni otpust - rijetko i više za slučajeve nehajnih kaznenih djela. Ovaj tvoj slučaj - 4 godine, znači da si osuđen za namjeru kod izazivanja prometne nesreće, i tu bude teško išlo. Al gle, ak te odbiju, možeš ponovno postaviti zahtjev nakon proteka godine dana, s time da taj rok ne vrijedi ako su se pojavile neke nove okolnosti - onda možeš odmah.

 

Velim, u principu neke značajne razlike među dva KZ-a nema, al po ovoj mogućnosti koju ti daje raniji KZ (nakon 1/3), je on povoljniji. Naravno, ako ti ta mogućnost bude odobrena. A ako ne bude, onda razlike nema - polovicu izdržati i postaviti zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle, svakako moraš izdržati najmanje polovicu kazne (dakle sad ne računam onu iznimku iz starog KZ-a), i tek tada kada si je izdržao imaš uvjete da podneseš zahtjev za uvjetni otpust. Znači na papiru bi mogao van nakon 2 godine (ak je kazna 4), ali jasno je da će procedura odlučivanja po tvom zahtjevu trajati neko vrijeme, na to ne možeš utjecati, pa i ne mora biti da ćeš baš odmah izaći van nakon 2 godine. Možda bude to nakon 2 godine i 2 mjeseca ili 2 godine i 3 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogućnost svakako postoji, i čim dođeš do 2 godine, podnesi zahtjev. E sad, treba vidjeti koje će tijelo odlučivati o tome, da li Povjerenstvo ili sud, što ovisi o ovim izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju kazne zatvora koje se pripremaju. Odluka će se temeljiti na procjeni tvoje ličnosti, ranijeg života, eventualne osuđivanosti, odnosa prema počinjenom kaznenom djelu, ponašanju tijekom izdržavanja kazne zatvora te posebno napretku koji je ostvaren u tvom ponašanju, sve s ciljem da se vidi je li ostvarena, u punoj mjeri, svrha kažnjavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija