Jump to content

Važno!! Roditelji!


Gringo

Preporučene objave

Na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih:

 

http://www.mspm.hr/novosti/vijesti/novi_obiteljski_zakon_krece_u_proceduru

 

možete se informirati o "tezama" novog Obiteljskog zakona.

 

Molimo vas da to pročitate, informirajte se, svoja zapažanja, prijedloge, prigovore hitno pošaljite na ovu stranicu ili jednoj od udruga.

Udruge će sve konstruktivne prijedloge usmjerene ka zaštiti legitimnih prava djece proslijediti resornom Ministarstvu, a o svim pritužbama putem medija obratit ćemo se javnosti.

Nećemo dozvoliti licitiranje pravima djece!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelju koji se bori za prava svog djeteta ništa ne smije biti prekomplicirano.

 

 

Kako bi vas malo potaknuo, napisat ću nekoliko teza koje mi se vrte u glavi nakon prvog čitanja.

 

1. i dalje se propušta predvidjeti sankcije za nesavjesne djelatnike sustava koji rade na štetu djece i roditelja,

2. i dalje nisu definirani standardi na temelju kojih se dijete povjerava jednom od roditelja na zajednički život,

3. trebaju se precizno definirati rokovi i sankcije za nesavjesne roditelje koji tijekom razvoda i nakon manipuliraju djetetom od financijskih sankcija pa do one krajnje prijedloga da se dijete povjeri na zajednički život drugom roditelju,

4. treba se precizno propisati koje su to obveze i dužnosti osobe određene za voditelja/cu nadzora

5. ukinuti "vikend roditeljstvo" jer su razvedeni roditelji ravnopravni u odgoju djece

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- Ograničava se sloboda preseljenja roditelja koji živi s djetetom, jer je utvrđeno da se to pravo često zloupotrebljava s ciljem da se drugog roditelja onemogući u viđanju djeteta.
Upravo ovo je ono što kani izvesti majka zajedničkog dojenčeta. Djeteta koje voli kako nju tako i mene. I djeteta koje treba kako nju tako i mene, oca koji djetetu (i njoj kad je vezano za dijete) stoji stalno na raspolaganju glede skrbi, šetnje, igre, promjena pelena i sl.

 

Treba naglasiti da se ne radi o preseljenju u drugi kvart ili obližnje mjesto u radijusu do relativno razumnih 100 km već se radi o vrlo udaljenom i prometno (financijski) teško dostupnom preseljenju. Put s pripremama itd. iziskuje skoro cijeli dan u jednom smjeru! Kako bih i kada nakon preseljenja trebao uopće viđati bebu? S kojim financijskim sredstvima (jedva prosjećna plaća umanjena za, po mojem mišljenju, nerealno visokim alimentacijama, pogotovo za one s nižim primanjima) jer put puno košta, a treba negdje i prenoćiti?! S kojom energijom, kojim slobodnim vremenom? Trebam li stići na odredište predvečer, prespavati negdje s djetetom i sutradan se odmah ujutro uputiti na put nazad? I tako sljedećih 18 godina svakog drugog vikenda bez obzira na životne okolnosti koje nam zbog tehničkih ili inih razloga nisu uvijek naklonjenje?

 

Po mojem sudu je to (uz mnogobrojne druge diverzije koje priređuje majka) zločin prema djetetu, pakost, osveta (bez ikakvog razumnog utemljenja, ali to je već ona tema - psihički poremećaji i sl.) koje treba ne samo onemogućiti već i (retroaktivno!) kazniti ako se utvrdi da se radi(lo) o manipulaciji.

 

U mojem slučaju je majka takvo što već učinila dok je bila u braku s bivšim suprugom. Jednostavno je se pokupila i otišla. Daleko. Sada želi ostvariti sličan scenariji. A sada je dijete iz rastavljenog braka koje je odrastalo bez oca psihički nestabilno (Ako je ona nestabila, od koga bi trebao učiti?), čezne jako za ocem kojeg zbog velike udaljenosti vidi nekoliko puta godišnje, obično za neke praznike, teško mu je, emocionalno je nezadovoljan i stoga pravi često manje ili veće probleme...imao je mene kao prijatelja, ali majka je i taj nekada dobar prijateljski odnos korak po korak (doduše ne namjerno nego nesvjesno, netaktično) uništila svojim divljanjem.

 

Dakle, trebalo bi u budući Zakon uglaviti i sankcije. Prije svega da se to već po definiciji računa kao psihološko zlostavljanje (kako djeteta tako i drugog roditelja) i da se takve namjere i/ili realizacija takvih namjera računaju kao odgojno-roditeljski minus.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija