Jump to content

Pravo služnosti prolaza i provoza


laka029

Preporučene objave

Molim pomoć i savjet***Hitno***

Da ukratko objasnim problem,preko 50 g. se koristimo pristupnim putem od 2.5m širine i dužine od 35 m.To je jedini put za 5 kuća i parcela.Tim putem koristili su se naši stari pa tako i mi koji je koristio za prolaz i provoz auta,kamiona i ostalih motornih vozila.Sad se poćelo govoriti u susjedstvu kako vlasnik pacele na kojoj se nalazi taj put želi podići zid tj.zatvorit ili u naj bolju ruku suziti put na 1 m.Pitam jeli on to smije napravit te nas sve odsjeći od glavnog puta ?napominjem ne postoji ni jedan ostali put osim toga do naših parcela i kuća.Ne trebam ni napominjat kakvu bi nam štetu nanio time i onemogućio normalni život.I još da napomenem postoji dokument od 1972 sa suda koji su potpisali

prvotni vlasnici naših parcela i vlasnik te parcele preko koje ide put da u slućaju eventualne gradnje objekta na toj parceli on se obavezuje ostavit prolaz u širini koju sam gore naveo.

Unaprijed hvala na savjetu i pomoći....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarna služnost je pravo vlasnika jedne nekretnine (povlasna nekretnina) da za potrebe te nekretnine vrši određene radnje na nekretnini drugog vlasnika (poslužna nekretnina) ili da zahtjeva od vlasnika poslužne nekretnine da se uzdržava od vršenja određenih radnji koje bi inače imao pravo vršiti na svojoj nekretnini. .

Vlasnik povlasne nekretnine ima pravo tužbom zahtjevati da se prema vlasniku poslužne nekretnine utvrdi postojanje stvarne služnosti.

Stvarna služnost stječe se i dosjelošću,odnosno kada je vlasnik povlasne nekretnine faktički ostvarivao služnost za vrijeme od dvadeset godina, a vlasnik poslužne nekretnine se tome nije protivio..

Imate osnov kao i pravni interes da parnicom utvrdite stvarno pravo sluznosti puta,i isto pravo upisite u zemljisne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija