Jump to content

Mjenica bez protesta


anonimno

Preporučene objave

mjenica je plativa na određeni dan u mjestu određnom u slogu mjenice. (kaluzula bez protesta nema odluke o tome). da bi se temeljem mjenice moglo tužiti (pokrenuti ovrhu) tražbina mora dospjeti

 

jedna mala napomena oko klauzule "bez protesta"

 

Zakon o mjenici

članak 77.

 

(1) Ako trasant u slogu mjenice ne zahtijeva da protest. bude u obliku javne isprave, protest zbog neakceptiranja ili neisplate može po pristanku imatelja mjenice biti zamijenjen pismenom izjavom na mjenici one osobe od koje je zahtijevana èinidba (trasat, akceptant, domicilijat, adresat po potrebi ili intervenijent). lzjava ovih osoba mora biti datirana, potpisana i u protestnom roku unesena u registar protesta, o æemu protestno tijelo stavlja potvrdu na protestiranoj mjenici ili alonžu.

 

(2) Vlada Republike Hrvatske utvrðuje do koje mjeniène svote protestno tijelo može mjesto protesta po prethodnim odredbama (èlanak 69 do 77. stavak 1.) preporuèenim pismom dostaviti prijepis mjenice svim mjeniènim dužnicima, s napomenom da je mjenica protestirana. O tome se na zahtjev izdaje potvrda koja se upisuje u protestnom roku u registar protesta. U takvom sluèaju otpada obavijest po èlanku 49. ovoga Zakona.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija