Jump to content

Malo neobičan obrt


contral

Preporučene objave

Napisat ću malo veći tekst, ali se nadam da će biti zainteresiranih da ga pročitaju i da mi pomognu. Situacija je ova. Moja je sestra studentica koja preko studentskog ugovora radi u jednoj firmi. Ta bi je firma htjela zadržati, ali kako ne žele imati novog zaposlenika (žele dioničarima pokazati da su minimalizirali troškove), savjetuju joj da otvori obrt pa će je uzeti preko njega. Sestra radi kao marketinški i prodajni asistent. U zadnja sam se dva tjedna podosta raspitivao o otvaranju, dokumentaciji potrebnoj za otvaranje, troškovima obrta, ali na nekoliko pitanja ipak nisam uspio naći odgovor. Mislim da je to zbog pomalo specifične situacije u kojoj se sestra nalazi.

 

1.Naime, ona bi osnovala obrt, ali bi radila u prostorijama firme. Mislim da je za otvaranje obrta potreban ugovor o najmu prostorija u kojima se obavlja obrt. E sada, prostorija u kojoj sestra radi, a i cijela zgrada u kojoj firma posluje, nije u vlasništvu te firme pa firma plaća najam. Osim toga, sestra nije sama u toj prostoriji. U biti, ona ima svoj stol, kompjutor i telefon, a ponekad mora otići u podrum, nešto spakirati i odnijeti na recepciju odakle bi se paket trebao poslati klijentima. Dakle, ona nema samo svoj prostor. U takvoj situaciji, najam čega je potrebno ugovoriti? Zašto to pitam. Čini se da sestru ne bi plaćali mnogo. U takvoj situaciji, plaćanje najma moglo bi negativno utjecati na sestrino otvaranje obrta zbog prevelikih troškova. Razgovarao sam s jednom zaposlenicom u ispostavi Porezne uprave, koja mi je rekla da to i nije baš uobičajen obrt, da ona ne zna kako bi se to riješilo, ali da je moguće da sestra ne plaća najam, da je to specifična situacija, da država nije baš na gubitku jer se porez na najamninu već plaća, da bi sestra trebala uputiti zahtjev za neplaćanje najma, a u kojem će opisati cijelu situaciju. To mi nije rekla zaposlenica u ispostavi u gradu u kojem bi sestra otvorila obrt već zaposlenica druge ispostave.

 

2.Drugi je problem vezan uz zadnje rečenice prvog problema. Naime, postoji li ujednačen stav u ovakvim pitanjima ili to ponekad ovisi o interpretaciji poreznog službenika. Osim toga, znam da je potrebno naznačiti sjedište obrta. Firma posluje u Zagrebu, sestra ima prebivalište u Zaprešiću. Što je sjedište? Također, znam da je potrebno označiti sjedište obrta? Ako je to soba u stanu naših roditelja, u kojem sestra živi, kako je označiti? Ako je to prostorija firme u kojoj sestra radi, a koja nije samo njezina, kako pak nju označiti?

 

3.Treće je pitanje trebalo možda doći i ranije. Naime, je li uopće ovakva situacija legalna? Kada bi sestri ponudili ugovor o djelu, to bi zapravo bio prikriveni ugovor o radu jer sestra radi 8h dnevno, sluša upute nadređenih, njezin je posao trajno potreban. Je li obrt u ovakvoj situaciji rješenje? Ima li sestra ikoju drugu mogućnost, a da nije ugovor o radu?

 

4.Ovo pitanje također je moglo doći ranije. Naime, sestra i ja računali smo troškove obrta. Čini se da bi sestra dobivala fiksno najmanje 4000kn mjesečno. Znamo da treba plaćati doprinose, porez na tvrtku ili naziv, članarinu Hrvatskoj obrtničkoj komori, porez na dohodak, doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori od dohotka, a samo otvaranje zahtjeva plaćanje upravne pristojbe, obrtnice, liječničkog uvjerenja. Mislim da se neki dokumenti moraju i ovjeriti kod javnog bilježnika. Čini mi se i da se plaća banci vođenje računa, ili nešto slično. Dakle, isplati li se uopće otvarati obrt za taj novac. Sestra je mislila odabrati plaćanje poreza na dohodak u paušalnoj svoti. U tom bi slučaju doprinosi bili manji. Isplati li se to (imajte na umu da su druge mogućnosti nezaposlenost ili rad za 1600kn) i koje sam troškove zaboravio?

 

Eto, mislim da sam napisao glavne stvari koje nas muče. Nadam se da će netko pomoći. Ako se odgovori barem na jedno od ovih pitanja, bit će dobro. Ako sam pogriješio pravne formulacije, ispričavam se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za rubensa – Da, sve ovo da bi se izbjegao ugovor o radu. Što da kažem? Firma je poznata, velika, treba im radnik, sviđa im se kako sestra radi, ali jer žele pokazati da su smanjili troškove, ugovor o radu nije opcija.

 

Za neju – Napisao sam da sestra radi kao prodajni i marketinški asistent. Obrt bi sadržavao te djelatnosti. Ako ste prilikom čitanja uočili tu informaciju, ali je smatrate nedovoljnom i općenitom, onda mogu tek reći da ne znam točno kako bi se ta djelatnost klasificirala. Pada mi na pamet riječ „promidžba“. Mislim da se radi o uslužnoj djelatnosti. Eto, nadam se da ovo pomaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ove novce koje ste gore naveli ne vidim nikakvu računicu, ispod nekakvih 10.000 kn brutto mjesečno ne vjerujem da bi takva vrsta posla bila isplativa, kad oduzmeš sve troškove neće ostati ništa.......no eto to je moje osobno mišljenje pa vi vidite, sve ovo što ste gore naveli da se na neki način i formalno izvesti, al eto.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija